ГоловнаСвіт

Російський літак порушив повітряний простір Естонії

Естонське МЗС викликало "на килим" російського посла

Російський літак порушив повітряний простір Естонії
Ил-20
Фото: Wikipedia

Російський літак 9 грудня порушив повітряний простір Естонії.

Як повідомляє Delfi.ee із посиланням на МЗС Естонії, літак-розвідник Іл-20 залетів на територію республіки на 400 метрів і пробув у її повітряному просторі менш ніж хвилину.

При цьому повітряне судно не мало плану польоту, його транспондер (передавач, що реагує у відповідь на прийнятий сигнал) був вимкнений, однак на радіозв'язок з естонським авіасполученням він вийшов. Як уточнює "Интерфакс", повітряний простір було порушено в районі острова Осмуссар о 17:05.

Порушення кордонів повітряного простору зареєстрував центр управління повітряними операціями в Емарі. У повітрі перебували німецькі винищувачі (повітряний простір країн Балтії охороняють винищувачі союзників по НАТО), вони провели спостережний політ й ідентифікували борт. Згодом спостережний політ здійснили і канадські винищувачі CF-18, які базуються в Шауляє.

У зв'язку з інцидентом МЗС Естонії викликало російського посла Юрія Мерзлякова, щоб вручити йому ноту протесту.

Міністерство оборони РФ інформацію про вторгнення літака в повітряний простір Естонії спростовує, зазначає "Интерфакс". За даними відомства, літак здійснював плановий політ за маршрутом аеродром "Кубинка" (Московська область) - аеродром "Храброво" (Калінінградська область).

Нагадаємо, наприкінці жовтня російський літак-розвідник також вторгся в повітряний простір Естонії. Тоді повідомляли, що судно заглибилося в естонський повітряний простір на 500 метрів. Міноборони РФ звинувачення в порушенні кордонів також відкидало.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram