ГоловнаСвіт

ЄС закликав Москву не втягувати Балкани у конфлікт Заходу і Росії

Західні дипломати наголошують на зростанні впливу РФ у Сербії

ЄС закликав Москву не втягувати Балкани у конфлікт Заходу і Росії
Фото: www.dw.de

Європейський союз закликав Росію в п'ятницю не втягувати західні Балкани (Албанія, Боснія і Герцеговина, Македонія, Сербія, Словенія, Хорватія, Чорногорія і частково визнане Косово) у свій конфлікт із Заходом через Україну.

Як повідомляє агентство Рейтер, в ЄС стурбовані тим, що регіон може стати новою точкою конфлікту між Заходом і Росією.

Країни Західних Балкан, які ще не є членами Євросоюзу, сподіваються на вступ до ЄС у майбутньому, проте дипломати кажуть, що Росія використовує важку ситуацію в економіці і проросійські настрої серед деяких православних слов'ян, щоб посилити свій вплив у регіоні. Західні дипломати особливо занепокоєні ознаками зростання російського впливу в Сербії і серед етнічних сербів у Боснії, які є православними християнами.

Так, зазначаючи "напруженість" між ЄС і Росією, голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні, яка нині перебуває з робочим візитом у Боснії, сказала, що в інтересах обох сторін "знайти і розробити шляхи співпраці, а не конфронтації".

"Звичайно, було б непогано вберегти Західні Балкани від цієї динаміки і мислення, і я сподіваюся, що всі в російському керівництві підходять до цього питання так само", - сказала вона на прес-конференції.

Раніше своє занепокоєння з приводу посилення ролі Росії на Балканах висловила Німеччина, зазначивши, що регіон залишається політично й економічно вразливим через два десятиліття після розпаду соціалістичної Югославії.

Словенія і Хорватія вже є членами ЄС, тоді як Сербія, Боснія і Герцеговина, Македонія, Чорногорія, Албанія і Косово проводять необхідні для приєднання до блоку реформи, а сам ЄС переглядає політику подальшого розширення, зазначає Рейтер.

Нагадаємо, напередодні голова Єврокомісії назвав Росію стратегічною проблемою ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram