ГоловнаЕкономікаФінанси
Спецтема
Россия

Глава Сбербанку: Росія не дочекається грошей ні з Заходу, ні зі Сходу

Греф повідомив про недостатню ліквідність російських банків

Глава Сбербанку: Росія не дочекається грошей ні з Заходу, ні зі Сходу
Фото: EPA/UPG

Глава Сбербанку Герман Греф заявив, що якщо Росія буде просто чекати на кредити із Заходу або зі Сходу, вона їх не отримає. Банкір вважає, що за гроші треба боротися, тому що конкуренція на світових фінансових ринках величезна.

Про це він сказав на робочому сніданку в рамках форуму "Транспорт Росії", пише "Прайм".

"Теза про те, що ми не дочекалися західних грошей, дуже погана. Колеги, ви не дочекаєтеся і східних грошей. Не треба чекати. За гроші сьогодні колосальна конкуренція. Я хочу сказати, що немає охочих стати в чергу і проінвестувати нашу країну. Це ми стоїмо в черзі за грошима, передусім суверенних фондів. Поки ми не навчимося структурувати проекти, ніхто жодних коштів не принесе", - сказав він.

На думку Грефа, Росії слід вибудувати стратегію залучення приватних інвестицій в інфраструктурні проекти. "Знадобиться стратегія розвитку інфраструктури, від інфраструктури великих міст і до структури міжрегіонального сполучення та міжнародного сполучення. І, на мій погляд, одне з найважливіших - необхідна радикальна зміна парадигми, пов'язана зі ставленням до захисту прав приватних інвесторів, які входять до цих проектів", - сказав він.

Греф зазначив, що російська банківська система зіткнулася з великою нестачею ліквідності, тому від них інвестицій очікувати складно. "Сказати сьогодні, що банки стануть у чергу, а тим більше - банки не з першої десятки, а з другої чи якоїсь третьої міфічної десятки - це зовсім не так. Нам є куди подіти гроші. У нас сьогодні величезний, грандіозний розрив ліквідності, вже 13% фондування всього банківського сектору - це "короткі" гроші Центрального банку", - підкреслив банкір.

За його словами, процентні ставки, за якими банки готові фінансувати проекти, можуть виявитися занадто високими. "Один з найбільших приватних банків Росії вийшов днями на ринок, його півторарічні папери обійшлися в 13,7%. Ну які інфраструктурні проекти можна фінансувати з такими ставками? Це банк залучив по 13,7%. А за якими ставками він може надати? І вас півторарічні гроші не цікавлять, вас цікавлять принаймні 15-20-річні гроші", - зазначив глава Сбербанку.

Нагадаємо, що через санкції західні банки дуже обмежені в інвестиціях у Росію. Глава ВТБ Андрій Костін також заявив, що США налаштовують проти Росії китайські та арабські банки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram