ГоловнаСвіт

Ірак попросить НАТО про допомогу в підготовці своїх військ для боротьби з ІД

Експерти вважають, що Багдаду доведеться розробити з Альянсом угоду про правовий статус НАТОвських військ

Ірак попросить НАТО про допомогу в підготовці своїх військ для боротьби з ІД
Армия Ирака
Фото: EPA/UPG

Багдад має намір звернутися до НАТО по допомогу у підготовці іракських сил безпеки для протистояння таким загрозам, як "Ісламська держава".

Про це в середу заявили в НАТО, інформує агентство Рейтер.

Прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді повідомив генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про плани Багдада на зустрічі в Брюсселі, заявила Оана Лунгеску, прес-секретар організації Північноатлантичного договору. За її словами, посли НАТО розглянуть запит як тільки його отримають.

Зазначається, зокрема, що Іраку необхідна допомога в "нарощуванні захисного потенціалу". Таким чином, зауважує Рейтер, допомога Альянсу може варіюватися від з радників в силових відомствах і рекомендаціях у боротьбі з корупцією до повної військової підготовки іракських сил безпеки.

Раніше в Іраку перебувала команда з навчання іракських силовиків, проте в кінці 2011 року - коли Багдад і Альянс не змогли досягти угоди щодо правового статусу НАТОвських військ у країні - її відкликали з Іраку.

Як зазначає Рейтер, якщо НАТО погодиться відновити навчання іракських сил безпеки, незрозуміло, чи воно здійснюватиметься в Іраку, чи за його межами. Якщо це відбуватиметься в Іраку, знадобиться нова угода про правовий статус міжнародних військ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram