ГоловнаСвіт

Прем'єр Ізраїлю заявив про проведення дострокових парламентських виборів

Нетаньяху відсторонив від посад міністрів, які виступили проти закону про титульну націю

Прем'єр Ізраїлю заявив про проведення дострокових парламентських виборів
Биньямин Нетаньяху
Фото: Биньямин Нетаньяху

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху 2 грудня заявив про проведення дострокових парламентських виборів через розкол урядової коаліції.

Про це повідомляє ТАСС.

"Необхідно якомога швидше провести вибори і сформувати стабільний уряд", - сказав він у телевізійному зверненні до нації.

Нетаньяху визнав, що проведення дострокових виборів - це "погано", але ще гірша, за його словами, ситуація, коли міністри в уряді діють проти кабінету.

Як пише ізраїльська ліва газета Haaretz, сьогодні ввечері ізраїльські парламентарі почнуть обговорювати питання саморозпуску кнесету (парламенту). На цей момент вони вже визначилися з датою проведення нових виборів - 17 березня 2015 року. Спочатку вибори у кнесет мали відбутися у 2017 році. Нинішній 33-й уряд діяв в Ізраїлі від початку 2013 року.

Розкол у владній коаліції стався після ухвалення проекту закону про титульну націю, згідно з яким Ізраїль ставав національною державою єврейського народу. Також причиною називають рішення Нетаньяху збільшити витрати на оборону. Крім того, 2 грудня Нетаньяху відсторонив від обійманої посади міністра фінансів Яіра Лапіда і міністра юстиції Ципі Лівні, які не підтримали цей законопроект.

Видання Haaretz також припускає, що Нетаньяху, швидше за все, знову стане прем'єр-міністром Ізраїлю після дострокових парламентських виборів, оскільки альтернативи йому на політичній арені єврейської держави немає.

"Все вказує саме на це: навіть якщо ізраїльтяни і втомилися від Нетаньяху, немає нікого, хто міг би скласти йому конкуренцію в галузі компетентності у питаннях національної безпеки. Немає бойових генералів Армії оборони Ізраїлю, таких як Іцхак Рабін і Ехуд Барак (колишні прем'єр-міністри країни), які привели ліву партію "Авода" до двох її єдиних перемог на виборах за останні 40 років", - пише видання.

У матеріалі також наголошується, що звільнені у вівторок з постів міністрів фінансів і юстиції лідери центристських партій "Еш Атід" і "Ха-тнуа" Яір Лапід і Ципі Лівні, а також нинішній лідер партії "Авода" Іцхак Герцог "ні хвилини не провели на міністерських посадах, пов'язаних з обороною", що "здається необхідною умовою для перемоги на виборах".

Видання також зазначає, що ізраїльський електорат останнім часом став більш відверто дотримуватися ідеологій правих партій. Наголошується, що це викликано воєнною операцією Ізраїлю "Рубіж оборони" в секторі Гази, яка тривала 50 днів у липні та серпні цього року.

Разом з тим, Haaretz публікує доводи і проти призначення Нетаньху на пост прем'єр-міністра. Так, зазначається, що після тривалого перебування Нетаньяху в політиці ізраїльтяни можуть знову повернутися до гасла 1999: "Хто завгодно, крім Нетаньяху". "Показник схвалення діяльності прем'єр-міністра скоротився з 77% на початку серпня до 38% минулого тижня", - подає газета результати власного соцопитування.

"Неправильна оцінка тимчасових факторів могла спонукати Нетаньяху до оголошення дострокових виборів якраз в той момент, коли втома суспільства від його управління могла досягти критичної маси", - пише видання. Зазначається, що ця втома може дати додаткові голоси лідеру правої партії "Єврейський дім" Нафталі Беннету і голові партії "Наш дім - Ізраїль" Авігдору Ліберману.

Haaretz також підкреслює, що Нетаньяху буде складно формувати кабінет, якщо його партія "Лікуд" отримає ще менше голосів на майбутніх виборах. Наразі вона контролює у кнесеті 18 крісел зі 120. Крім того, за відсутності суттєвої електоральної переваги президент Ізраїлю Реувен Рівлін, обранню якого протидіяв нинішній прем'єр у червні, може доручити формувати уряд іншому політику, зазначила газета.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram