ГоловнаПолітика

Генпрокуратура звільнила 413 прокурорів за державну зраду

У березні-серпні Україна позбулася чиновників у Криму

Генпрокуратура звільнила 413 прокурорів за державну зраду
Фото: www.segodnya.ua

Генеральна прокуратура України у серпні-листопаді цього року перевірила діяльність працівників прокуратури Криму, і за результатами перевірки звільнила з посад 413 осіб з позбавленням класного чину.

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

ГПУ встановила, що в березні-серпні 2014 року 413 співробітників прокуратури перейшли на службу до окупаційних органів прокуратури автономії. Проведення перевірки значно ускладнювалося і вимагало більше часу для дослідження обставин та встановлення усіх 413 працівників.

Однією з підстав для звільнення їх з органів прокуратури України є положення закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України". Згідно з п.3 ст.14 цього закону, зі списків правоохоронних органів України виключаються ті особи, щодо яких отримано документальне підтвердження про їхнє зарахування до правоохоронних органів Російської Федерації.

"Незважаючи на те, що це потребувало значних часових витрат і проведення великого обсягу роботи, ці факти встановлено за результатами вказаної перевірки", - підкреслили в ГПУ.

Зокрема з'ясувалося, що в березні-серпні 2014 року 413 працівників прокуратури АР Крим, порушуючи Конституцію і закони України, перейшли на службу до окупаційних органів прокуратури автономії.

Такий перехід відбувся на підставі рішень незаконно призначеного прокурора Криму. Крім того, окремі працівники прокуратури АР Крим активно сприяли нелегітимно призначеному прокурору автономії Наталії Поклонський у формуванні окупаційних органів прокуратури, проведенні нею незаконних звільнень працівників прокуратури Криму і незаконних кадрових призначень в окупаційних самопроголошених територіальних утвореннях. Зазначені дії є порушенням "Присяги працівника прокуратури".

У Генпрокуратурі нагадали, що за співучасть у діях, спрямованих на захоплення державної влади, щодо Поклонської розпочато кримінальне провадження. Під час досудового слідства, в тому числі, перевіряються обставини вчинення правопорушень зазначеними особами та їхня причетність до скоєння злочинів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram