ГоловнаЕкономікаДержава

Словаччина придумала дешеву альтернативу "Південному потоку"

Компанія Eustream запропонувала створити трубопровід Eastring

Словаччина придумала дешеву альтернативу "Південному потоку"
Фото: moskva-tr.gazprom.ru

Словацька компанія Eustream придумала дешеву альтернативу газопроводу "Південний потік". Якщо російський проект коштує близько 23,5 мільярда євро, то пропозиція Eustream вимагатиме лише 750 мільйонів, пише Reuters.

За планом компанії, газ буде доставлятися з розподільних центрів у Західній Європі через словацьку ГТС в Україну, а звідти - в Румунію і Болгарію. Передбачувана пропускна здатність 570-кілометрового газопроводу Eastring становитиме до 20 мільярдів кубометрів на рік. Його також можна буде використовувати для доставки російського газу на Балкани.

"Таке рішення - найкраще для цієї частини Європи. Газопровід коштуватиме лише невелику частину бюджету "Південного потоку", він зможе доставляти газ в обох напрямках, дасть регіону альтернативний маршрут і джерела газу, водночас використовуючи газову інфраструктуру, яка є в регіоні", - заявив голова Eustream Томаш Маречек.

"Цей коридор буде також готовий до майбутнього імпорту газу в Західну Європу з інших джерел: Каспійського моря, Ірану, Іраку, Єгипту, Ізраїлю та Кіпру", - додав він.

"Південний потік" мають намір будувати через Чорне море до болгарського міста Варна, а потім через Сербію, Угорщину, Словенію до Італії. Від основного маршруту буде побудовано відводи до Хорватії і Республіки Сербської (частина Боснії та Герцоговини). Проектна потужність трубопроводу - 63 млрд кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram