ГоловнаЕкономікаДержава

Україна восени експортувала 566 тис. тонн вугілля

Вугілля продавали за кордон по $66/тонну

Україна восени експортувала 566 тис. тонн вугілля
Фото: Макс Левин

Україна з 1 вересня по 10 листопада 2014 року експортувала 566 тис. тонн енергетичного вугілля, а також вугілля, яке використовують для побутового споживання (некоксівне).

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Державну фіскальну службу України.

"Загальна вартість такого експортованого вугілля становила $37 млн, або майже $66/тонну", - зазначили в ДФС.

За даними служби, імпорт вугілля з ПАР у вказаний період становив близько 163 тис. тонн за ціною близько $110/тонну.

"Вважаємо, що з урахуванням напруженої ситуації в енергетичному секторі України, зокрема необхідності забезпечити вугіллям потреби побутового споживання, а також роботи теплових електростанцій, ця ситуація вимагає негайного реагування", - зазначили в ДФС.

За даними служби, митниця не має законних підстав перешкоджати експорту дефіцитних марок вугілля. Водночас уряд має право ввести ліцензування їхнього експорту.

"Пропонуємо ввести ліцензування експорту енергетичних та інших марок вугілля, які використовують для забезпечення побутових потреб населення, а також роботи ТЕС, шляхом відповідного доповнення до постанови Кабміну", - резюмували в ДФС.

Цієї осені Україна вперше за всю історію своєї незалежності відчула гострий брак вугілля і була змушена його імпортувати, зокрема з Росії і ПАР. За оцінкою прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, вугільний дефіцит становить 4 млн тонн.

24 листопада Міненерго України повідомило про зупинку постачання вугілля з Росії. Терміни їх відновлення поки що невідомі.

8 листопада українські правоохоронні органи порушили кримінальну справу, що стосується угод із закупівлі вугілля в ПАР. В рамках цієї справи вже був допитаний міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram