ГоловнаСвіт

Лукашенко відповість на обмеження постачання білоруської продукції в Росію

Із грудня транзит продовольства через Росію в Казахстан й інші країни дозволять тільки через кордон РФ

Лукашенко відповість на обмеження постачання білоруської продукції в Росію
Лукашенко

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його "засмучує" рішення російської влади про обмеження постачання білоруської продукції.

Відповідну заяву білоруський лідер зробив в інтерв'ю агентству БЕЛТА.

"Якщо найближчим часом не буде нормалізовано торгівлю між двома країнами, ми змушені будемо реагувати. Що це за поведінка така", - цитує агентство слова Лукашенка.

Білоруський лідер також поскаржився на відсутність рівноправності у відносинах між Росією, Білоруссю і Казахстаном.

"Ось виникнуть проблеми у Казахстану, припустімо, і в Білорусі однакові - один дзвінок, і все добре з Казахстаном. У мене складається враження, що на прикладі Білорусі вкотре, взявшись то за газову трубу, то за нафтову, а зараз за продовольчі питання, хочуть показати комусь чи всьому світу, провчити когось. Але ми ж не цуценята, щоб нас на повідці водити, вибачте за цю грубість", - сказав білоруський президент.

Раніше цього тижня Россільгоспнагляд попросив Білорусь скасувати всі дозволи на транзит територією Білорусі через територію Росії продовольства, яке призначене для транзиту в Казахстан та інші країни. У відомстві своє прохання пояснили необхідністю ліквідувати канал постачання в Росію продуктів із країн Заходу, які потрапляють під російське ембарго. При цьому в Россільгоспнагляді зазначили, що були випадки, коли заборонені продукти ввозили в Росію з Білорусі нібито для подальшого транзиту в інші країни, але потім їх реалізовували на території Росії.

Тож з 30 листопада транзит продовольства через Росію в Казахстан та інші країни дозволять тільки через пункти пропуску на російській ділянці кордону Митного союзу.

Нагадаємо, 7 серпня Росія запровадила заборону на постачання низки товарів із країн ЄС, США, Австралії, Канади та Норвегії. Обмеження діятимуть протягом року. 20 серпня список поповнився живою рибою. Водночас із нього прибрали мальків лосося і форелі, безлактозне молоко та молочну продукцію, насіннєву картоплю, цукрову кукурудзу, горох, БАДи та вітаміни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram