ГоловнаСвіт

Bloomberg: Меркель відкидає можливість вступу України в НАТО

У Берліні побоюються подальшого погіршення російсько-українських відносин

Bloomberg: Меркель відкидає можливість вступу України в НАТО
Меркель, Путин
Фото: EPA/UPG

Уряд канцлера Німеччини Ангели Меркель стурбоване заявою Президента Петра Порошенка про намір провести всеукраїнський референдум щодо вступу до НАТО, оскільки це може призвести до нової ескалації напруженості у відносинах з Росією.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на джерела в німецькому уряді.

За словами співрозмовника агентства, Меркель не розглядає можливість вступу України у Північноатлантичний Альянс. Він також зазначив, що референдум не наблизить Україну до НАТО, оскільки рішення про членство НАТО приймаються країнами-членами Альянсу, а не за підсумками голосування. Більш того, будь-які спроби приєднатися до НАТО можуть погано скінчитися, додав інший співрозмовник агентства, який говорив на умовах анонімності.

Джерела Bloomberg стверджують, що Ангела Меркель і Володимир Путін солідарні цьому питанні, незважаючи на нездатність німецької дипломатії вирішити конфлікт Росії та України.

"Членство НАТО для України не стоїть у порядку денному зараз", - заявив Майкл Гросс-Брумер (Michael Grosse-Broemer), член "Християнсько-демократичного союзу" (ХДС) Меркель.

Крім того, як повідомило виданню джерело в російському уряді, також на умовах анонімності, питання членства України в НАТО є абсолютно неприйнятним, а будь-який реферндум призведе до нової ескалації, яку Росія не потерпить.

Напередодні глава МЗС Франції Лоран Фабтус в інтерв'ю радіо France Inter заявив, що "в останні дні українська сторона зробила безліч заяв, які не допомогли у вирішенні" конфлікту між Україною та Росією. Раніше МЗС Німеччини також виступило проти вступу України в НАТО.

Один зі співрозмовників агентства підкреслив, що в Берліні занепокоєні тим, що новий уряд України не доб'ється значних успіхів у боротьбі з корупцією. Так, за його словами, рішення Києва припинити соцвиплати на окупованих територіях дає Росії чудову нагоду втрутитися в ситуацію на Донбасі.

Зазначимо, що в 2008 році Меркель сприяла блокуванню спроби США направити Україну на шлях до можливого членства в НАТО. Минулого тижня вона сказала, що не змінила своєї думки з цього питання, оскільки участь України у військовому альянсі "якісно відрізняється" від зближення з Євросоюзом.

Німецька промисловість також стурбована планами Порошенка. Його ривок до НАТО "призведе до подальшого погіршення російсько-українських відносин", сказав Райнер Лінднер, голова німецької компанії Ost-Ausschuss, яка підтримує тісні ділові зв'язки з Росією. "Ми не хочемо, щоб це сталося", - додав він.

Нагадаємо, напередодні повідомлялося, що Меркель вирішила змінити тактику щодо Росії. При цьому вона дала зрозуміти, що Німеччина розчарувалася в спробах розв'язати проблему дипломатичним шляхом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram