ГоловнаЕкономікаФінанси

VAB банк і CityCommerce Bank визнали неплатоспроможними

Два великі банки перейшли під зовнішнє управління

VAB банк і CityCommerce Bank визнали неплатоспроможними
Фото: truth-about-bahmatuk.com

Національний банк визнав VAB банк і CityCommerce Bank неплатоспроможними. З 21 листопада в них увійшла тимчасова адміністрація Фонду гарантування вкладів. Про це повідомила прес-служба НБУ.

НБУ зазначає, що VAB банк із жовтня вважають проблемним. Акціонери установи підготували план його оздоровлення, але ці пропозиції виявилися недостатніми. Нацбанк наголошує, що VAB банк також не може претендувати на державну докапіталізацію. Тому регулятору довелося зарахувати установу до категорії неплатоспроможних.

"У зв'язку з тим, що достатніх джерел для рекапіталізації банк не має, Національний банк України був змушений ухвалити рішення про зарахування банку до категорії неплатоспроможних. Ми впевнені, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб забезпечить виплату вкладникам гарантованої суми відшкодування в найкоротші терміни, а також зробить усе необхідне, щоб ефективно вивести ПАТ "ВіЕйБі Банк" з ринку з метою якомога повного задоволення вимог кредиторів", - заявив заступник голови НБУ Олександр Писарук.

Щодо CityCommerce Bank, то він потрапив до проблемних ще у травні. До кінця жовтня власники утримували його на плаву і частково виконували свої зобов'язання перед клієнтами, але цього виявилося не досить, щоб урятувати банк.

Нагадаємо, що VAB банк був одним з найбільших в Україні. Він займав 16 місце за розміром активів, які становлять майже 24 мільярди гривень. Його зобов'язання перед фізособами перевищують 10 мільярдів гривень. CityCommerce Bank, або Міський комерційний банк, перебував на 41 місці в рейтингу банків з активами трохи менше за 4 мільярди гривень. Його зобов'язання перед фізособами - близько 2 мільярдів гривень.

Із початку року в Україні збанкрутували вже 28 банків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram