ГоловнаСвіт

Збиток від ожиріння для світової економіки становить $2 трлн на рік, - дослідження

Через хвороби, пов'язані з ожирінням, щорічно вмирає до 2,8 млн осіб

Збиток від ожиріння для світової економіки становить $2 трлн на рік, - дослідження
архив

Збиток, який завдає світовій економіці проблема ожиріння, майже дорівнює збитку від збройних конфліктів або куріння, а також перевищує шкоду від алкоголізму та зміни клімату.

Про це повідомляється в дослідженні McKinsey Global Institute (дослідницький підрозділ консалтингової компанії McKinsey & Co).

Наразі від надмірної ваги страждають більш як 2,1 млрд людей по всьому світу, тобто трохи менше ніж третина всього населення земної кулі. При цьому в доповіді наголошується, що частка людей із ожирінням до 2030 року може практично сягнути половини населення Землі.

Світова економіка щорічно втрачає близько $2 трлн, які витрачають на вирішення проблем, пов'язаних із ожирінням: на лікування захворювань, викликаних або пов'язаних з надмірною вагою, а також на оплату лікарняного листка, повідомляє BBC. Ці витрати еквівалентні 2,8% світового обсягу виробництва.

При цьому втрати світової економіки від тероризму і воєн оцінюються у $2,1 трлн. Так само оцінюється негативний ефект від куріння.

"Ожиріння зараз є найважливішою глобальною проблемою, яка потребує комплексного всеосяжного втручання. Окремі кроки матимуть лише невеликий вплив", - цитує Financial Times одного з авторів 150-сторінкової доповіді Річарда Доббса.

Експерти радять для вирішення проблеми дещо зменшити порції страв, а також переглянути концепцію "фаст-фуду". На думку дослідників, ці заходи будуть набагато ефективнішими, ніж проведення численних кампаній на підтримку здорового способу життя або підвищення податків на продукти, що сприяють ожирінню.

Всесвітня організація охорони здоров'я раніше заявила, що ожиріння є своєрідною епідемією, відповідальною за більшість неінфекційних захворювань, зокрема діабет другого типу, рак і хвороби серця. За рік через хвороби, пов'язані з ожирінням, помирає до 2,8 млн осіб. На початку року ВООЗ знизила рекомендації зі щоденного споживанню цукру з 10% до 5% від загальної кількості добової норми калорій.

У новому проекті рекомендацій ВООЗ підкреслюється, що зниження споживання цукру до рівня менш ніж 5% від загальної кількості  щодня споживаних калорій матиме додаткові переваги для здоров'я. Мова у такому разі йде про 25 грамів (близько 6 чайних ложок) цукру в день для дорослої людини з нормальним індексом маси тіла (ІМТ).

Експерти ВООЗ зауважують, що значна частина всіх типів цукру, споживаних сьогодні, "прихована" в перероблених продуктах, які зазвичай не вважаються солодкими. Наприклад, одна столова ложка кетчупу містить близько 4 г (приблизно одну чайну ложку) цукру. Одна банка солодкої газованої води містить до 40 г (приблизно 10 чайних ложок) цукру.

Проект рекомендацій укладено на основі аналізу результатів усіх опублікованих наукових досліджень про споживання цукру і про його зв'язки з надмірною вагою та зубним карієсом у дітей і дорослих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram