ГоловнаПолітика

СБУ затримала 12 осіб у справі про вибух у харківському пабі

Члени ДРГ влаштували ще кілька терактів

Голова СБУ Валентин Наливайченко доповів Президентові Петру Порошенку про знешкодження диверсійно-розвідувальної групи, причетної до скоєння терактів і диверсій на території Харкова і Харківської області, зокрема вибуху в пабі "Стіна".

"Було затримано всього дванадцять (!) людей, у т. ч. двох ватажків групи. Йдеться про особливо небезпечну ДРГ, у членів якої було виявлено та вилучено автомати АК-74 і патрони до них, гранати РГД-5 і ВОГ-25, детонатори, набори для установки розтяжки, а також 7 (!) протипіхотних мін з маркуванням російських виробників, які заборонені до використання Оттавською Конвенцією 1997 року", - сказано в повідомленні спецслужби.

Контррозвідка СБУ встановила, що знешкоджена група диверсантів була ланкою у складі створеної, фінансованої і керованої спецслужбами Російської Федерації мережі терористичних груп, які мали на меті дестабілізувати ситуацію в регіоні.

За даними спецслужби, переважна більшість терористів пройшла навчання на території Російської Федерації, зокрема в Тамбові. Там вони отримали мінно-вибухову, снайперську і стрілецьку спецпідготовку. На вилучених електронних носіях виявлено методичні матеріали, надані їм інструкторами під час проходження цих курсів.

Затримані планували й інші терористичні акти.

"Затримані диверсанти мають пряму причетність до вибуху в харківському пабі "Стіна", внаслідок якого відвідувачі отримали важкі поранення, моста біля клубу "Британія" і спроб вчинити інші терористичні акти. Зокрема, вилучено відеозвіт про згадані вище диверсійно-терористичних актах. Вони також планували масований збройний напад на один з блокпостів на кордоні Харківської та Донецької областей", - зазначили в СБУ.

У рамках кримінального провадження, зареєстрованого слідчим відділом Управління СБУ в Харківській області за ст. 258-3 Кримінального кодексу України, проводяться слідчі та оперативно-розшукові дії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram