ГоловнаСвіт

Молдова подасть заявку на вступ до ЄС у 2015 році

Тімофті сподівається, що статус країни-кандидата на вступ до ЄС дозволить підвищити рівень безпеки Молдови

Молдова подасть заявку на вступ до ЄС у 2015 році
Николае Тимофти
Фото: EPA/UPG

Президент Молдови Ніколае Тімофті заявив, що республіка подасть заявку на приєднання до Євросоюзу у 2015 році.

Про це повідомляє ТАСС.

"Статус країни-кандидата на вступ прискорить процес модернізації державних структур, дозволить підвищити рівень безпеки нашої країни", - зазначив Тімофті.

Відповідну заяву глава республіки зробив під час спільної прес-конференції з президентом Австрії Хайнцем Фішером в Кишиневі. Він висловив упевненість в тому, що республіка не має іншого шляху розвитку, зазначивши, що в найближчі роки Молдова розвиватиметься до європейських стандартів, а потім безпосередньо вступить до ЄС.

Читайте: У Молдові відмовилися від обов'язкового вивчення російської мови

Наразі відносини між Молдовою і Євросоюзом регулюються європейською політикою сусідства. В рамках цього підходу країнам не надається перспектива приєднання до ЄС, проте можуть бути надані інші преференції в рамках привілейованого співробітництва.

На початку квітня цього року Молдова підписала угоду про безвізовий режим з ЄС. Для цього влада країни виконала низку вимог: відкрили пункти міграційного контролю на кордоні з невизнаним Придністров'ям, а також ухвалили закон про боротьбу з дискримінацією (у тому числі забороняє обмежувати права гомосексуалів).

Молдова, Грузія та Україна 27 червня підписали Угоду про асоціацію з ЄС. 2 липня парламент Молдови ратифікував цей договір. Соціалісти проголосували проти цього документа, а комуністи і депутати від партії "Відродження" утрималися, покинувши засідання парламенту. 13 листопада Європарламент ратифікував угоду про асоціацію з Молдовою

Угода про асоціацію з ЄС передбачає проведення політичних і економічних реформ в асоційованій країні в обмін на безмитний доступ до деяких ринків Євросоюзу та фінансову допомогу. Для набуття чинності її мають ратифікувати асоційована держава, всі члени ЄС і Європарламент. Асоціація з Євросоюзом не є гарантією вступу держав у ЄС, але може стати кроком на шляху до цього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram