ГоловнаПолітика

Верховний Суд оскаржив закон про люстрацію

Судді визнали порядок очищення влади не цілком конституційним

Верховний Суд оскаржив закон про люстрацію
Фото: comments.ua

Верховний Суд оскаржив норми закону "Про очищення влади" в Конституційному Суді. За скерування закону на експертизу проголосували 27 із 43 суддів.

Голова ВС Ярослав Романюк зазначив, що до нього звернулися голови більшості київських районних судів, а також Вищий спецсуд з розгляду цивільних і кримінальних справ, які вважають, що норми закону прямо порушують їхні права і загрожують їхній незалежності. Романюк додав, що люстрація в органах влади та в суддівській системі необхідна, але деякі норми цього закону прямо порушують Конституцію.

Неконституційним судді вважають положення про звільнення тих їхніх колег, котрі під час Євромайдану давав дозвіл на арешт активістів чи ухвалював політично вмотивовані рішення про арешт політичних діячів. Верховний Суд вважає, що люстрація без перевірки рішень на предмет законності є порушенням Конституції. Крім того, ті самі судді підлягають звільненню згідно з раніше ухваленим законом "Про відновлення довіри до судової системи". Тобто вони зазнають подвійного покарання за свої дії.

Пленум Верховного Суду також вирішив, що люстрація членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради юстиції та керівництва Державної судової адміністрації тільки за те, що вони працювали під час Євромайдану і не звільнилися, є порушенням принципу індивідуальної відповідальності. Судді вважають, що перед люстрацією треба перевіряти, чи сприяв конкретний чиновник узурпації влади президентом Віктором Януковичем, чи ні.

Верховний Суд просить КС розглянути це конституційне подання негайно.

Водночас пленум звернувся до Петра Порошенка з проханням ініціювати поправки в закон про люстрацію, які усунуть неконституційні норми.

На обговоренні цього рішення між суддями і присутніми виникали суперечки, а суддя Верховного Суду Іван Шицький навіть назвав голосування пленуму сфальсифікованим, оскільки в ньому брали участь троє суддів, яким уже виповнилося 65 років (граничний вік для судді). Романюк заявив, що участь цих суддів у голосуванні не суперечить законодавству.

Нагадаємо, раніше закон про люстрацію оскаржила Служба зовнішньої розвідки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram