ГоловнаСвіт

Прем'єр Австралії звинуватив Путіна у царських замашках

Ебботт має намір звинуватити Путіна в катастрофі "Боїнга" на Донбасі

Прем'єр Австралії звинуватив Путіна у царських замашках
Тони Эбботт

Прем'єр-міністр Австралії Тоні Ебботт напередодні саміту "Великої двадцятки" (G20) у Брисбені звинуватив президента РФ Володимира Путіна в тому, що той намагається "відтворити втрачену славу царизму і Радянського Союзу".

Як повідомляє The Financial Times, нові звинувачення на адресу Росії та її президента Ебботт озвучив під час зустрічі з британським прем'єром Девідом Кемероном у Канберрі.

Ебботт, зокрема, заявив, що поява чотирьох російських кораблів біля узбережжя Квінсленду (австралійський штат, в столиці якого відбудеться саміт), вписується у схему "самовпевненої" поведінки Москви, частиною якої є "залякування" України і вторгнення російських літаків у повітряний простір Японії.

"Росія була б набагато привабливішою, якби вона прагнула стати супердержавою заради миру, свободи і процвітання", - сказав Ебботт. За даними австралійського телеканалу ABC, цю позицію прем'єр доніс до Путіна під час короткої зустрічі на саміті АТЕС у Пекіні.

Ебботт також пообіцяв поставити Путіну питання про збитий над Донбасом малайзійський "Боїнг". "Я збираюся сказати Путіну, що австралійці були вбиті повстанцями, яких підтримує Росія, постачаючи їм зброю", - сказав прем'єр.

На борту літака, що розбився, перебували 298 осіб, із них 38 були громадянами Австралії. Пасажирський літак, ймовірно, збила ракета, випущена з території, контрольованої проросійськими бойовиками.

Зустріч Ебботта і Путіна відбулася в минулі вихідні. За словами прес-секретаря президента Дмитра Пєскова, під час розмови не прозвучало "жорстких висловів", сторони обговорили двосторонні відносини, а також ситуацію в Сирії, в Україні й іранське питання.

В адміністрації австралійського прем'єра заявили, що Ебботт зажадав від Путіна вибачень і виплати компенсації за збитий Boing. Як повідомляла раніше газета Guardian, як приклад було наведено інцидент, коли 1988 року з американського корабля помилково збили ракетою іранський пасажирський літак.

Нагадаємо, в жовтні Ебботт також обіцяв "жорстко" поговорити з Путіним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram