ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Міжнародні резерви Росії знизилися на $7 млрд за тиждень

У Moody's прогнозують подальше скорочення валютних резервів РФ

Міжнародні резерви Росії знизилися на $7 млрд за тиждень
Центробанк РФ
Фото: EPA/UPG

Міжнародні резерви Росії за тиждень з 1 по 7 листопада 2014 року знизилися на $7,2 млрд.

Відповідна інформація міститься у повідомленні Центробанку РФ.

Таким чином, резерви РФ зменшилися до $421,4 млрд.

Тижнем раніше резерви зменшилися ще на $10,5 млрд.

Міжнародні резерви - високоліквідні іноземні активи, якими володіє Банк Росії і уряд. Вони складаються з іноземної валюти, спеціальних прав запозичення, резервної позиції в МВФ і золотого запасу. Центробанк використовує золотовалютні резерви в тому числі і для інтервенцій, які є інструментом підтримки курсу рубля. Так, з 1 по 21 жовтня регулятор продав в рамках інтервенцій $13,37 млрд, а долар за той самий період подорожчав на 1,37 рубля.

10 листопада регулярні інтервенції скасували разом з коридором бівалютного кошика. Таким чином ЦБ фактично оголосив про перехід до змінного курсу рубля. Проте регулятор не відмовляється від інтервенцій повністю. Їх проведення можливе у разі виникнення загроз для фінансової стабільності.

Раніше рейтингове агентство Moody's знизило довгостроковий кредитний рейтинг Росії на один щабель - з Baa1 до Baa2. Причинами зниження рейтингу названо уповільнення у середньостроковій перспективі економічного зростання в Росії та тривала криза на сході України, яка позначається на російській економіці у вигляді санкцій. Як зазначає агентство, вплив на ситуацію має також скорочення золотовалютних резервів Центробанку.

У Moody's очікують, що уповільнення темпів зростання ВВП Росії триватиме щонайменше до середини 2015 року, а валютні резерви, хоча і залишаться значними, далі скорочуватимуться через необхідність забезпечення ліквідності державного та приватного секторів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram