ГоловнаСвіт

Каталонія проголосувала за незалежність на неофіційному опитуванні

Однак у голосуванні взяла участь менш ніж половина виборців

Каталонія проголосувала за незалежність на неофіційному опитуванні
Фото: dni.ru

Майже 81% каталонців, які проголосували на неофіційному опитуванні в неділю, висловилися за незалежність Каталонії від Іспанії.

У бюлетені для голосування внесли два питання: "Чи хочете Ви, щоб Каталонія стала державою?", а в разі ствердної відповіді - "Чи хочете Ви, щоб ця держава була незалежною?" На обидва питання можна відповісти тільки "так" або "ні".

Як повідомляє El Mundo, після обробки 96,8% бюлетенів з'ясувалося, що 1,8 млн осіб ствердно відповіли на обидва питання.

Приблизно 10% відповіли "ні" на друге запитання. 4,55% учасників опитування виступили проти обох пропозицій.

Участь в опитуванні взяли 2,2 млн осіб.

В організованому каталонською владою неофіційному опитуванні могли взяти участь близько 5,4 млн осіб. Йдеться про каталонців віком від 16 років, а також про іноземців, які мешкають у Каталонії.

29 вересня Конституційний суд Іспанії призупинив на п'ять місяців дію указу про проведення референдуму про незалежність Каталонії. На думку Мадрида, опитування суперечить статті 1.2 Основного закону держави і порушує права всіх жителів країни. Як вважають у центральному уряді, Іспанія - унітарна держава, тому «питання суверенітету повинен вирішувати весь іспанський народ, а не жителі одного регіону».

У зв'язку із цим голосування 9 листопада має статус неофіційного опитування населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram