ГоловнаСвіт

У Бельгії 100-тисячна антиурядова акція обернулася заворушеннями

Бельгійці виступають проти жорстких заходів економії

У Бельгії 100-тисячна антиурядова акція обернулася заворушеннями
Беспорядки в Брюсселе
Фото: EPA/UPG

Щонайменше 100 тисяч осіб (за деякими даними - до 120 тисяч осіб, або 1% усього населення країни) вийшли в четвер, 6 листопада, на вулиці бельгійської столиці Брюсселя з вимогою переглянути плани правоцентристського уряду Бельгії на збільшення пенсійного віку, скасування автоматичної індексації зарплати і скорочення витрат на соціальні потреби.

Про це повідомляє агентство Рейтер

По завершенні акції в центрі Брюсселя почалися сутички між поліцією і декількома сотнями протестувальників. Під час заворушень були перевернуті або підпалені кілька машин, в правоохоронців летіли камені і пляшки. Поліція у відповідь застосувала перцевий спрей і водомети. Під кінець дня співробітникам правоохоронних органів удалося очистити вулицю від мітингувальників.

За даними euronews, у сутичках постраждали 14 осіб. У поліції, проте, не уточнили число постраждалих і затриманих, зазначає Рейтер.

Очікують, що невдовзі відбудуться ще кілька багатотисячних акцій протесту. Нові демонстрації проводитимуть щопонеділка, починаючи з 24 листопада, завершаться вони загальнонаціональним страйком 15 грудня. У зв'язку із цим прем'єр-міністр Шарль Мішель запросив лідерів трьох основних профспілок Бельгії на переговори з урядом, однак, за попередніми даними, про якісь очевидні поступки не йдеться. Перша зустріч відбулася в четвер.

Читайте: Бельгійська поліція оголосила страйк

"Сигнал зрозумілий. Люди зляться. Політика цього уряду абсолютно незбалансована", - сказав голова профспілки ACV Марк Ліманс.

Голова Центрального банку Бельгії Люк Коен раніше заявив, що країні необхідні реформи, щоб скоротити борг державного сектору, який становить близько 100% відсотків від річного виробництва, а також щоб підвищити конкурентоспроможність. За його словами, бездіяльність зараз просто посилить проблему для наступного покоління.

"Люди, які виходять на страйк проти цих заходів економії, насправді говорять своїм дітям: "Відваліть. Я вважаю, що це дуже погано", - сказав Коен в інтерв'ю в журналі Trends.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram