ГоловнаСвіт

Прем'єр Грузії: вихід партії з правлячої коаліції не загрожує стабільності уряду

Країни Заходу стурбовані ситуацією в грузинському уряді

Прем'єр Грузії: вихід партії з правлячої коаліції не загрожує стабільності уряду
Ираклий Гарибашвили
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі у четвер, 6 листопада, заявив, що вихід партії "Вільні демократи" зі складу правлячої коаліції. "Грузинська мрія" не дестабілізує уряд, який, за його словами, все одно зберігає більшість у парламенті.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Вільні демократи "заявили про вихід зі складу уряду після того, як голова МЗС Грузії Майя Панджікідзе оголосила про свою відставку через загрозу планам Грузії щодо інтеграції із Заходом.

За словами Гарібашвілі, ніякої загрози політичної кризи в Грузії немає.

"Ми все ще маємо сильну більшість у парламенті, і уряд продовжуватиме роботу - з більшою ефективністю, - сказав він на засіданні кабінету міністрів. - Нічого не відбувається і нічого не відбудеться, що може підірвати стабільність".

Незважаючи на те, що Росія є важливим торговим партнером Грузії, багато грузинських бізнес-лідерів виступають за налагодження тісніших зв'язків із Заходом.

"Підприємства та інвестори потребують стабільності і, звичайно, останні події підірвали їх сприйняття політично стабільної Грузії", - сказав Рейтер Фаді Аслі, голова Міжнародної торгової палати в Грузії. Разом з тим, за його словами, якщо ситуація не буде погіршуватися, то вона навряд чи вплине на бізнес-середовище.

Читайте: Президент Грузії назвав умови для зустрічі з Путіним

"Вільні демократи" мали 10 із 83 місць у правлячій коаліції у 150-місному парламенті, однак два члени вирішили покинути фракцію у четвер і залишитися в "Грузинській мрії".

"Є також незалежні депутати, які хочуть співпрацювати з нами. Так що я не бачу загрози діям більшості в парламенті", - заявив член "Грузинської мрії" Ека Беселія.

Разом з тим, Держдеп США "із заклопотаністю зауважив" відставки міністрів. Відомство настійно закликало Тбілісі "розвіяти уявлення про те, що судова система використовується в політичних цілях". Крім того, країни Заходу висловили стурбованість тим, що "Грузинська мрія" переслідує політичних опонентів і використовує проти них селективне правосуддя. Десятки колишніх чиновників, у тому числі колишнього прем'єр-міністра, міністра оборони і внутрішніх справ і мера Тбілісі, було арештовано за звинуваченням у зловживанні владою та корупції.

Нагадаємо, у вівторок, 4 листопада, прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі відправив у відставку міністра оборони країни Іраклія Аласанію. Своє рішення він пояснив тим, що Аласанія намагався політизувати розслідування про корупцію в Міноборони. Після звільнення Аласанії про намір піти у відставку на знак солідарності заявив також міністр з питань інтеграції в європейські та євроатлантичні структури Алексі Петріашвілі, а потім і глава МЗС Грузії Майя Панджікідзе.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram