ГоловнаПолітика

Яценюк вирішив сам визначати, кого запрошувати в коаліцію (оновлено)

Лідер партії-переможця виборів вважає, що має право на це

Яценюк вирішив сам визначати, кого запрошувати в коаліцію (оновлено)
Фото: nfront.org.ua

Арсеній Яценюк - прем'єр і лідер партії "Народний фронт", яка фактично перемогла на виборах, - заявив, що запрошує "Батьківщину", "Самопоміч" і Радикальну партію до переговорів НФ і Блоку Петра Порошенка про коаліцію.

Про це він сказав на прес-конференції.

"Відповідно до європейської практики, партія, яка отримала перше місце на виборах, зобов'язана почати процес формування коаліції. Я оголосив принципи формування коаліції. Якщо коаліція буде сформована на таких принципах - то об'єктивно, що лідер партії очолює уряд. Якщо коаліція не буде формуватися на цих принципах, то абсолютно нормально, що інша партія візьме на себе процес формування коаліції. І тоді в країні буде інший прем'єр-міністр", - сказав прем'єр.

"Запрошую до офіційних і публічних переговорів про формування коаліції Юлію Володимирівну Тимошенко і партію "Батьківщина", "Самопоміч" та Андрія Садового і Радикальну партію, за яку проголосував мільйон українців", - сказав він.

На думку прем'єра, вся відповідальність за ситуацію в країні лежить на Президентові і на партії, яка виграла вибори, а саме на "Народному фронті".

"Я звертаюся насамперед до Блоку Петра Порошенка, бо вважаю Блок Петра Порошенка і персонально Президента основним стратегічним партнером у реалізації змін у країні", - заявив він.

Яценюк закликав учасників створення коаліції публічно пропонувати свої кандидатури в члени Кабінету Міністрів України.

"Звертаюся до всіх політичних партій, які щойно перелічив, щоб до понеділка офіційно представити (кандидатури) на посади членів Кабінету Міністрів України із зазначенням сфери повноважень, яку така кандидатура може прийняти", - сказав Яценюк.

Коаліцію він пропонує назвати "Європейська Україна".

Перед цим БПП скерував проект коаліційної угоди тільки "Народному фронту" і "Самопомочі".

У відповідь Яценюк заявив, що НФ підготував власний проект угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram