ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Коаліційна угода передбачає створення єдиного реєстру пацієнтів і дозволить закривати лікарні

Медична реформа впроваджуватиметься і далі

Оприлюднений сьогодні проект коаліційної угоди передбачає, що знімуть мораторій на зменшення кількості лікувальних установ. Про це йдеться в тексті угоди.

Нагадаємо, з травня 2013 року в Україні діє "Закон про введення мораторію на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров'я", ухвалений на хвилі звинувачень уряду Азарова в тому, що через медичну реформу в маленьких українських містах закривають лікарні. Коаліція, мабуть, планує змінити цю законодавчу норму.

У цілому медична частина угоди свідчить про те, що коаліція має намір продовжувати реформу, розпочату Раїсою Богатирьовою, яку сьогодні розшукують. Так, у документі сказано, що першочергове значення нададуть первинній меддопомозі, сімейній медицині, а також створенню клінічних протоколів (протоколів лікування). Далі впроваджуватиметься система референтних цін на ліки, як і планувалося, створять лікарняні округи, а самі медичні установи отримають більше автономії.

Також упроваджується обов'язкове медстрахування, щоправда, в угоді не вказано, воно буде державним, приватним чи комбінованим. Також не вказано термінів упровадження. Попередній уряд планував почати 2015 року.

Окрім того, в угоді написано, що буде створено єдиний реєстр пацієнтів, у який вноситимуться всі медичні показання. Нагадаємо, в суспільстві ставлення до створення такого реєстру неоднозначне, оскільки передбачають, що якийсь орган отримає всю особисту інформацію про кожного українця, який коли-небудь звертався до лікаря.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram