ГоловнаСвіт

Американсько-українська ракета-носій вибухнула на старті

Antares допомагали будувати КБ "Південне" і кілька українських підприємств

Ракета-носій Antares, яку розробляли Orbital Sciences Corporation і КБ "Південне" (Дніпропетровськ), з американським кораблем Cygnus вибухнула під час запуску на космодромі NASA на острові Воллопс біля узбережжя американського штату Вірджинія.

Про це повідомляє прес-служба агентства.

Вибух стався відразу після старту о 18:23 за місцевим часом (00:23 за Києвом 29 жовтня). Ракета лише трохи відірвалася від землі.

Від вибуху ніхто не постраждав.

За словами представника агентства, нікого з людей у момент запуску поруч зі стартовим комплексом, як і належить, не було. Водночас значної шкоди завдано пусковому майданчику, корабель Cygnus зруйновано.

Космічне відомство США також повідомило, що для розслідування причин катастрофи створять спеціальну комісію, до неї увійдуть представники NASA і компанії Orbital Sciences, яка побудувала ракету і корабель.

Cygnus мав доправити на Міжнародну космічну станцію (МКС) понад 2 тонни корисних вантажів, зокрема: продовольство, обладнання та матеріали для наукових експериментів.

Основну конструкцію першого ступеня ракети-носія "Антарес" розробило Конструкторське бюро "Південне", виготовив Південний машинобудівний завод у кооперації з українськими підприємствами "Хартрон-АРКОС" (Харків), "Київприлад" (Київ), "Хартрон-ЮКОМ" (Запоріжжя) , "ЧЕЗАРА", "РАПІД" (Чернігів) та ін.

Приватна американська компанія Orbital Sciences, яка базується у штаті Вірджинія, торік успішно здійснила перший пробний політ свого корабля Cygnus до МКС, після чого NASA підписало з компанією контракт на $1,9 млрд на вісім запусків космічної вантажівки протягом трьох років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram