ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума ухвалила закон про покарання за демонстрацію "бандерівської" символіки

Штрафи за виготовлення або збут такої атрибутики можуть досягати $2500

Держдума ухвалила закон про покарання за демонстрацію "бандерівської" символіки
Фото: obozrevatel.com

Держдума в п'ятницю, 24 жовтня, ухвалилала в третьому остаточному читанні закон, який забороняє пропаганду і публічну демонстрацію символіки організацій, що співпрацювали з фашистами.

Про це повідомляє "Интерфакс".

У статтю 20.3 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення вносяться зміни, що передбачають відповідальність за пропаганду і публічне демонстрування нацистської атрибутики або символіки, або публічне демонстрування атрибутики або символіки екстремістських організацій, що співпрацювали з фашистами, організаціями або їхніми представниками, заперечують вирок Міжнародного військового трибуналу (Нюрнберзького трибуналу).

За порушення закону громадян каратимуть штрафом у розмірі до двох тисяч рублів ($50) або адміністративним арештом на строк до 15 діб. Посадовців штрафуватимуть на суму від однієї до чотирьох тисяч рублів ($25-100), а юридичних - на 10-50 тис. рублів ($250-1250).

Крім того, за виготовлення або збут такої атрибутики і символіки задля пропаганди встановлюються санкції в розмірі 2-2,5 тис. рублів ($50-62,5) для фізичних осіб, 2-5 тис. рублів ($50-125) - для посадових осіб, і 20-100 тис. рублів ($500-2500) - для юридичних осіб.

Читайте: У Держдумі відмовилися позбавляти водійських прав за їзду тротуарами

Документ направлено на розгляд до Ради Федерації.

Раніше автор законопроекту Сергій Железняк заявляв, що "низка організацій в сусідніх державах і в нашій країні відкрито і безкарно використовують таку сімволіку". Як приклад він наводив Україну, де, за його словами, "у держперевороті активно брали участь організації, що використовують символіку і атрибутику організації українських націоналістів". Зазначалося, що під цю категорію підпадають українські "Свобода" і "Правий сектор".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram