ГоловнаКультура

Кабмін схвалив законопроект про заборону будівництва біля об'єктів всесвітньої спадщини

Таким чином вдасться перешкодити незаконним забудовам у буферних зонах

Кабмін схвалив законопроект про заборону будівництва біля об'єктів всесвітньої спадщини
Фото: ruta-cruise.com

На черговому засіданні Кабмін схвалив проект закону "Про введення мораторію на будівництво об'єктів в охоронних (буферних) зонах і на прилеглих територіях об'єктів всесвітньої спадщини, історично сформованих частинах населених пунктів, внесених до Списку історичних населених місць України".

Про це повідомляється на сайті "Урядового порталу".

Міністр культури Євген Нищук зазначив, що ухвалення такого закону є як однією з вимог громадськості, так і частиною зобов'язань України перед ЮНЕСКО.

"Ми вже давно стикаємося з проблемою незаконних забудов на територіях, що відносяться до всеукраїнської і світової спадщини, - зазначив Нищук. - Це, в першу чергу, стосується Київської, Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької областей та міста Києва, де знаходиться велика частина українських об'єктів всесвітньої спадщини".

Ухвалення закону, на думку міністра, наблизить Україну до того, щоб навколо пам'яток культури та історії не виростали багатоповерхові будівлі.

Закон захищає об'єкти культурної спадщини від зміни середовища, в якій вони знаходяться, а також руйнування, пошкоджень і знищення внаслідок будівництва в охоронних зонах та на прилеглих територіях об'єктів всесвітньої спадщини. Проект закону також пропонує механізм прискорення визначення меж та режимів використання історичних ареалів буферних зон.

Нагадаємо, нещодавно обвалилася частина стіни заповідника "Софія Київська", яка відділяла його територію від внутрішнього двору житлового будинку на вул. Стрілецька, 7/6. Експерти провели огляд зруйнованої стіни та інших об'єктів у буферній зоні і прийшли до невтішних висновків: у деяких будівлях просідає фундамент через будівництво неподалік "Софії Київської" підземного паркінгу та фітнес-центру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram