ГоловнаСуспільствоЖиття

Міноборони прогнозує психологічний злам у бійців АТО

Зміни у психіці військовослужбовців заздалегідь називають "донецьким синдромом"

Міноборони прогнозує психологічний злам у бійців АТО
Фото: Макс Левин

Міністерство оборони прогнозує появу в учасників антитерористичної операції "донецького синдрому". Про це на прес-конференції сказав начальник Соціально-психологічного центру Збройних сил Сергій Грилюк.

"Я не можу сказати, що у нас буде "афганський синдром", але у нас швидше за все буде "донецький синдром"... я маю на увазі досвід ведення гібридної війни в суспільстві. Ще одна проблема, що довелося перебудовувати свідомість більшості військовослужбовців", - вважає він.

Грилюк зазначив, що має на увазі психологічний злам, який стався у більшості учасників АТО, котрі усвідомили реальність ведення війни з Росією. При цьому стабільніший психологічний стан після АТО спостерігається у кадрових військових, ніж у мобілізованих або добровольців.

Прояв "донецького синдрому" серед учасників АТО можливий у вигляді зниження рівня стресостійкості. До негативних психологічних наслідків призводить висока інтенсивність обстрілів і бойових зіткнень з противником, а також тривалість перебування у зоні бойових дій без ротації.

Начальник Соціально-психологічного центру армії зазначив, що в такому напруженому психологічному стані людина може перебувати 35-45 діб, а багато військових перебували в зоні АТО близько 2 місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram