ГоловнаСуспільствоОсвіта

Абітурієнти зможуть подати документи лише у 5 ВНЗ

Першокурсники вступатимуть на рівень молодшого спеціаліста, а не бакалавра

Абітурієнти зможуть подати документи лише у 5 ВНЗ
Фото: Макс Левин

Міністерство освіти і науки дозволило абітурієнтам подавати заяви на вступ щонайменше у 5 вищих навчальних закладів на 15 спеціальностей 2015 року. Про це на брифінгу повідомила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

"Подача заяв буде можливою у 5 ВНЗ на 15 напрямків", - сказала вона.

Совсун зазначила, що до 2016 року включно відбуватиметься прийом абітурієнтів на рівень молодшого спеціаліста, а самі молодші спеціалісти зможуть після здачі вступних іспитів продовжити навчання на бакалавраті у ВНЗ 3-4 рівня акредитації.

Заяви абітурієнтів у 2015 році занесуть в єдину електронну базу даних, де автоматично буде вибудовуватися рейтингова шкала. Кожен абітурієнт під час реєстрації в електронній системі повинен буде вказати ВНЗ і спеціальності в порядку пріоритетності для нього. Тож коли абітурієнт потрапить на місце державного замовлення в перший у списку пріоритетності ВНЗ, усі інші його заяви буде автоматично анульовано.

Заступниця міністра наголосила, що з 2016 року конкурс під час вступу у ВНЗ буде не в рамках кожного з них, а в рамках конкретної спеціальності, місця будуть прив'язані не до ВНЗ, а до абітурієнта, який отримає право вибирати університет для навчання, маючи закріплене за ним місце державного замовлення.

Нагадаємо, Міносвіти скасувало використання сертифікатів зовнішнього незалежного тестування попередніх років під час вступу до ВНЗ і запровадило дворівневе тестування з української мови та математики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram