ГоловнаПолітика

Німеччина взялася за пошук €615 млн на саркофаг для ЧАЕС

Об'єкт "Укриття" виявився дорожчим, ніж передбачали

Німеччина взялася за пошук €615 млн на саркофаг для ЧАЕС
Фото: ubr.ua

Уряд Німеччини має намір якнайшвидше вишукати 615 млн євро, щоб завершити будівництво саркофага над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Як заявила в четвер, 16 жовтня, міністр охорони навколишнього середовища ФРН Барбара Хендрікс, відгородити останки аварійного реактора в Чорнобилі від решти світу є справою честі країн "Великої сімки" (G7). Свою заяву Хендрікс зробила у зв'язку з прийдешньою зустріччю робочої групи G7 з питань ядерної енергії в Бонні, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на агентство dpa.

Зокрема, активну участь у залученні необхідної суми повинен узяти Європейський банк реконструкції та розвитку.

1997 року країни G7 домовилися створити фонд для фінансування будівництва саркофага для аварійного енергоблоку Чорнобильської АЕС. Оскільки колишня захисна конструкція з бетону поступово руйнується, для довговічного захисту від високорадіоактивного випромінювання було вирішено побудувати гігантську металоконструкцію.

Будівництво нового саркофага на ЧАЕС почалося 26 квітня 2012 року. Тоді заявляли, що його вартість становитиме 935 млн євро. Більшу частину із цієї суми Україна зібрала 2011 року під час Чорнобильської донорської конференції.

Зараз саркофаг готовий більш ніж на 60%. Усі раніше надані на будівництво саркофага кошти витратять до кінця 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram