ГоловнаПолітика

Закон про люстрацію набув чинності

Протягом 2-3 років проведуть люстраційних перевірку всього держапарату

Закон про люстрацію набув чинності
Фото: facebook Игоря Мирошниченко

Закон "Про очищення влади" (про люстрацію) набув чинності.

Закон опублікували в офіційній парламентській газеті "Голос України" 15 жовтня, він набуває чинності наступного дня після публікації.

Документ вводить заборону для всіх ключових фігур режиму Віктора Януковича на обіймання посад у виконавчій владі протягом 10 років. Так, автоматично й беззастережно усуваються з виконавчої влади всі, хто як мінімум рік обіймав певні посади за Януковича. Серед таких посад, наприклад, прем'єр, міністри, їхні перші заступники, голови обладміністрацій і їхні заступники. Чиновників рангом нижче звільнятимуть, тільки якщо ті не зможуть довести відповідність доходів витратам.

На 10 років з силових структур виженуть представників керівної ланки Генпрокуратури, МВС, Служби безпеки України та інших, аж до заступників начальників обласних головкомів. Крім того, під люстрацію підпадуть і рядові співробітники силових структур, причетні до репресій проти активістів Майдану.

Втім, силовикам, злочини яких не доведені в судовому порядку, нададуть "право змити вину кров'ю": їх не звільнять, якщо вони захищають Україну у військових діях на сході країни.

Виконавчу владу на 10 років також покинуть ті, хто співпрацював з КДБ або в часи СРСР обіймав керівні посади в Компартії.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко підписав закон про люстрацію ще 9 жовтня.

Як повідомлялося, міністр юстиції Павло Петренко прогнозує проведення люстраційної перевірки всього державного апарату протягом 2-3 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram