ГоловнаПолітика

Україна вимагає припинити перепис населення в Криму

Дані перепису можуть використовувати для тиску на громадян України

Україна вимагає припинити перепис населення в Криму

МЗС України вимагає від Росії припинити незаконний перепис населення в Криму. Про відповідну ноту протесту, направлену українським МЗС російському зовнішньополітичному відомству, повідомив сьогодні на брифінгу речник МЗС України Євген Перебийніс, інформує "ЛігаБізнесІнформ".

За словами чиновника, мова йде про чергове брутальне порушення суверенітету України і норм міжнародного права.

"Серйозну стурбованість викликає очікуваний тиск на громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території з боку так званої місцевої влади та незаконних збройних формувань самооборони Криму з метою отримання необхідної Кремлю інформації про національну і мовну ідентифікації", - зазначив Перебийніс.

"Не можуть не викликати стурбованість і обурення факти переслідувань, тортур і фізичного знищення кримських татар на території окупованої Росією Автономної Республіки Крим, які тривають і навіть частішають. В дусі тоталітарних традицій Росія забороняє в Криму релігійну літературу. Схоже, що проти кримсько-татарського народу російська влада почала справжню війну", - зазначили в МЗС.

Перебийніс підкреслив, що така неповага до прав корінного народу заслуговує жорсткої реакції з боку міжнародного співтовариства. "Ми закликаємо всі демократичні країни і провідні міжнародні організації посилити тиск на Росію з тим, щоб змусити її припинити терор проти кримських татар, українців та представників інших народів Криму", - підсумував він.

Нагадаємо, в окупованому Росією Криму з 14 жовтня оголошено перепис населення. Він триватиме до 25 жовтня. Всього кримчанам треба відповісти на 33 питання. В анкеті необхідно вказати місце проживання людини, сімейний стан, національність, рівень доходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram