ГоловнаПолітика

Закон про люстрацію оприлюднено в офіційній пресі

"Очищення влади" стартує 16 жовтня

Закон про люстрацію оприлюднено в офіційній пресі
Фото: Макс Левин

"Голос України" - офіційна газета Верховної Ради - опублікувала в середу закон "Про очищення влади", краще відомий як "Закон про люстрацію".

Згідно з прикінцевими положеннями, документ набуває чинності наступного дня після дня його опублікування.

Під дію закону про люстрацію підпаде 1 млн чиновників, заявив прем'єр країни Арсеній Яценюк.

Документом заборонено для всіх ключових фігур режиму Віктора Януковича займати посади у виконавчій владі протягом 10 років. Зокрема, автоматично і беззастережно усувають із виконавчої влади всіх, хто принаймні рік обіймав певні посади за Януковича. Серед таких посад, наприклад, прем'єр, міністри, їхні перші заступники, голови обладміністрацій і їхні заступники. Чиновники рангом нижче підлягають звільненню, тільки якщо не зможуть довести відповідність доходів витратам.

На 10 років із силових структур будуть вигнані представники керівної ланки Генпрокуратури, МВС, Служби безпеки України й інших, аж до заступників начальників обласних головкомів. Окрім того, під люстрацію підпадуть рядові співробітники силових структур, причетні до репресій проти активістів Майдану.

Утім, силовикам, злочини яких не доведено судом, буде надано "право змити провину кров'ю": їх не звільнять, якщо вони захищають Україну у військових діях на сході.

Виконавчу владу на 10 років також покинуть ті, хто співпрацював із КДБ або в часи СРСР обіймав керівні посади в Компартії.

Нагадаємо, закон був підписаний президентом Петром Порошенком ще 9 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram