ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" просить Стокгольмський суд переглянути контракт на транзит газу з РФ

Українська держкомпанія вимагає також компенсувати збитки від низьких обсягів прокачування

"Нафтогаз" просить Стокгольмський суд переглянути контракт на транзит газу з РФ
Фото: Макс Левин

Державний "Нафтогаз України" подав позов до Стокгольмського арбітражу проти "Газпрому" з вимогою переглянути контракт на транзит газу. Про це пише "Интерфакс" з посиланням на Юрія Вітренка, начальника департаменту реформування бізнесу "Нафтогазу".

"Нафтогаз" просить скасувати або замінити недіючі положення транзитного контракту. При цьому права та обов'язки за контрактом мають передати від "Нафтогазу" оператору газотранспортної системи України компанії "Укртрансгаз".

Українська сторона вимагає привести контракт у відповідність з європейським законодавством (третім енергопакетом Євросоюзу, ухваленим у 2009 році) і внутрішнім українським законодавством. У "Нафтогазі" вважають за необхідне зміну системи тарифоутворення на транзит також відповідно до європейських норм.

"Нафтогаз" також вимагає компенсації у зв'язку з недопостачанням "Газпромом" газу для транспортування.

"Згідно з контрактом, мінімальний обсяг транзиту - це 110 млрд куб. м газу у рік. У 2013 році транзит становив 86 млрд куб. м, у 2012-му - 83 млрд куб. м газу... Розрахунок збитків охоплює період від 2009 року і до моменту подачі позову", - сказав Вітренко.

За його словами, надалі при встановленні тарифів на транзит газу холдинг пропонує відштовхуватися від постанови Кабінету міністрів України №510 від 3 вересня 2014 року (якою затверджено тимчасовий порядок тарифоутворення), а з 1 січня 2015 року відштовхуватися від нового удосконаленого порядку, який має затверджувати Нацкомісія з енергетики та компослуг.

З травня Росія та Україна за участю ЄС намагаються врегулювати газовий конфлікт. 16 червня, після провалу чергових переговорів, "Газпром" перевів "Нафтогаз" на передоплату і звернувся до Стокгольмського міжнародного арбітражу з позовом до "Нафтогазу" про стягнення заборгованості за поставлений, але не оплачений газ. За оцінкою російської сторони, прострочена заборгованість становить понад $4,4 млрд.

"Нафтогаз" також подав позов до Стокгольма з вимогою встановлення справедливої та ринкової ціни на газ, який "Газпром" постачає в Україну. У позові також міститься вимога стягнути з "Газпрому" переплату, яка, за оцінками України, становить $6 мільярдів.

Нагадаємо, МВФ дає Україні гроші для розрахунків за газ з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram