ГоловнаПолітика

Парламент схвалив реформу прокуратури України

Закон відповідає вимогам європейського законодавства

Парламент схвалив реформу прокуратури України
Фото: www.segodnya.ua

Верховна Рада України підтримала закон про прокуратуру (№3541) у другому читанні на засіданні у вівторок. Закон підтримали 316 народних депутатів.

Закон визначає правові засади організації та діяльності прокуратури України, прокурорського самоврядування, систему прокуратури, а також статус прокурорів.

Документ скасовує функції прокуратури з нагляду за дотриманням і застосуванням законів, зате доручає прокуратурі низку інших функцій:

підтримка державного обвинувачення в суді,

представництво інтересів громадянина або держави в суді у визначених законом випадках,

нагляд за додержанням законів оперативно-розшуковими органами,

нагляд за додержанням законів під час виконання судових рішень у кримінальних справах та в умовах застосування інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Органи прокуратури зобов'язані щонайменше двічі на рік інформувати суспільство про свою діяльність через ЗМІ, а генеральний прокурор мінімум раз на рік звітує перед парламентом про діяльність органів прокуратури.

Перебування на посаді прокурора не сумісне з посадою в будь-якому іншому органі держвлади, органі місцевого самоврядування та з представницьким мандатом на державних виборних посадах. Прокурор не може належати до політичної партії, брати участь у політичних акціях, мітингах і страйках.

Закон передбачає, що прокурор зобов'язаний щорічно проходити "таємну перевірку чесності", яку проводять підрозділи внутрішньої безпеки.

Відповідно до закону, прокурором місцевої прокуратури може стати громадянин України з вищою юридичною освітою і стажем роботи у сфері права щонайменше два роки, для посади в регіональній прокуратурі потрібен стаж роботи на посаді прокурора від трьох років, а для посади генерального прокурора необхідний стаж щонайменше п'ять років роботи прокурором.

Окрім того, законом регулюється заробітна плата прокурорів. 2015 року прокурор місцевої прокуратури отримуватиме оклад у розмірі 12 мінімальних зарплат. Оклад у регіональній прокуратурі встановлено пропорційно окладу в місцевій з коефіцієнтом 1,2, а прокуророві Генпрокуратури - 1,3.

Ухвалений закон, крім деяких норм, набуває чинності через 6 місяців після його публікації. Кілька норм законодавчого акта набудуть чинності з дня, наступного після дня публікації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram