ГоловнаЕкономікаДержава

Рада наказала назвати кінцевих власників кожної компанії

Яценюк оголосив про кінець "потворної ери"

Рада наказала назвати кінцевих власників кожної компанії
Фото: obozrevatel.com

Верховна Рада сьогодні ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект під номером 5114, який зобов'язує розкрити імена кінцевих власників компаній.

За нього проголосували 265 народних депутатів.

Цей законопроект зобов'язує компанії надавати інформацію про своїх бенефіціарів-фізосіб. Власникам компаній більше не вдасться приховувати свої імена за анонімними компаніями, заявив після голосування прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. "Потворна ера в Україні закінчилася", - зазначив він. Прем'єр додав, що про всіх чиновників тепер стане зрозуміло, хто чим володіє.

"Яка суть цього закону? Будь-які суб'єкти підприємницької діяльності: компанії, акціонерні товариства - будуть зобов'язані розкривати всю інформацію про своїх власників. Тепер розкриється інформація про всіх власників. Щоб чиновники не ховалися за родичами чи офшорами", - заявив раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

За словами депутата від фракції "УДАР" Віктора Чумака, до другого читання ухвалено 10 поправок. Головна з них - це зміна кримінальної відповідальності для директорів фірм, які порушать цей закон, на адміністративну.

Нагадаємо, що з кінця 2013 року в Україні відкрито єдиний держреєстр компаній, де можна знайти інформацію про непублічні ТОВ. Також у вільному доступі є доволі докладна інформація про акціонерні товариства. Але ні там, ні там часто не вказані фізичні особи, які стоять за конкретною компанією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram