ГоловнаСвіт

Нобелівську премію з економіки отримав Жан ​​Тіроль "за аналіз влади ринку"

Премія з економіки не є спадщиною Альфреда Нобеля

Нобелівську премію 2014 року з економіки отримав француз Жан Тіроль (Jean Tirole) "за аналіз влади ринку і її регуляції".

Повідомлення про це вперше з'явилося 9 жовтня в офіційному акаунті Twitter Нобелівського комітету, а також на сайті.

Учений вивчав безліч питань теоретичної економіки, але премію отримав за дослідження регулювання ринку, коли на ньому присутні кілька сильних конкурентів (у тому числі у разі граничного монополізму). Аналіз влади ринку, який виконав Тіроль, дозволив установити умови рівноваги для таких багатопараметричних економічних систем і виявити продуктивні і деструктивні тенденції в існуванні фірм. Французький учений досліджував регулювальну роль держави в такій ситуації.

Традиційно лауреата Нобелівської премії з економіки оголошують другого понеділка жовтня. Офіційна церемонія вручення відбудеться в Стокгольмській ратуші 10 грудня - в день смерті Альфреда Нобеля. З рук короля Швеції переможець отримає спеціальний диплом, а також медаль. Після церемонії нагородження буде банкет, на якому буде близько 1300 осіб (зокрема 250 студентів). Грошова винагорода цього року дорівнює 8 мільйонів шведських крон (або $1,1 млн).

Премія з економіки не є спадщиною Альфреда Нобеля. Її заснували щойно 1969 року з нагоди 300-річчя Шведського державного банку та в пам'ять про Альфреда Нобеля. Вручають її за досягнення в економічних науках, і вона є найпрестижнішою премією в галузі економіки.

Премію Шведського державного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля присуджували 45 разів. Починаючи з 1969 року, лауреатами цієї премії стали 74 вчених, з них 73 - чоловіки, лише 2009 року нагороду отримала перша і єдина наразі жінка Елінор Остром - "за дослідження в галузі економічної організації". 22 рази лауреатом премії з економіки був один учений, 17 разів премію ділили між собою два лауреати, шість разів - одночасно три економісти.

Читайте: Нобелівську премію миру отримали захисники прав людини з Індії та Пакистану

Середній вік усіх лауреатів становить 67 років. Наймолодший володар Нобелівської премії з економіки - американський економіст Кеннет Джозеф Ерроу, що став лауреатом 1972 року у віці 51 року. Найстаршим лауреатом з економіки у 90 років став Леонід Гурвич, який отримав премію за рік до смерті, 2007 року.

2013 року Нобелівську премію з економіки присудили трьом ученим зі США - Юджину Фаме і Ларсу Пітеру Хансену із Чиказького університету і Роберту Шиллеру з Єльського університету "за емпіричний аналіз цін на активи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram