ГоловнаПолітика

Колишній міністр оборони Єжель сховався від ГПУ в мінському госпіталі

Прокуратура розслідує діяльність усіх міністрів оборони, починаючи з 2001 року

Колишній міністр оборони Єжель сховався від ГПУ в мінському госпіталі
Ежель
Фото: Макс Левин

Колишній міністр оборони України Михайло Єжель після того, як йому в серпні пред'явили звинувачення в підриві обороноздатності Збройних сил, виїхав до Білорусі і досі перебуває там на лікуванні у шпиталі. Про це розповів сьогодні головний військовий прокурор Анатолій Матіос, пише "ЛІГАБізнесІнформ".

"Єжель сказав, що їде шукати захисника... Користуючись дипломатичним імунітетом у недоторканному дипломатичному авто, як він сам потім пояснював, поїхав збирати речі в Білорусь, того самого дня занедужав і потрапив у центральний клінічний госпіталь Білорусі, де перебуває в реанімації. Чекаємо, коли він вийде, щоб обрати йому запобіжний захід... Ми не мали жодного законного важеля, щоб затримати його на кордоні, оскільки авто дипломатичне. Український закон не дає навіть звільнити його з посади посла", - сказав Матіос.

Він нагадав, що Генеральна прокуратура розслідує діяльність усіх міністрів оборони, починаючи з 2001 року, щоб з'ясувати, хто з них причетний до підриву обороноздатності України.

Предметом кримінальної справи є рішення міністрів оборони Володимира Шкідченка, Євгена Марчука, Олександра Кузьмука, Анатолія Гриценка, Юрія Єханурова, Михайла Єжеля, Дмитра Соломатіна, Павла Лебедєва, а також начальників Генштабу Збройних сил Петра Шуляка, Олександра Затинайка, Сергія Кириченка, Івана Свиди, Григорія Педченка, Володимира Замани.

"Що це означає... Предметом розслідування є діяльність або бездіяльність цих осіб, тобто дається оцінка кожному документу, який мав організаційно-розпорядчий характер", - сказав Матіос.

"Одним із прикладів того, як розвалювалася система Міністерства оборони та обороноздатність країни, стало навіть те, що жоден навчальний, науковий заклад у системі Міноборони не внесено до обов'язкового переліку експертних установ, які мають право проводити такі експертизи... Це не дає можливості висновки фахівців віднести до доказів у кримінальному процесі", - додав він.

Нагадаємо, що Михайло Єжель був міністром оборони з 11 березня 2010 року по 8 лютого 2012 року. 3 квітня 2013-го його призначили Надзвичайним і Повноважним послом України в Білорусі. У листопаді 2013-го ЗМІ писали про те, що Єжеля підозрюють у розтраті 46,7 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram