ГоловнаСвіт

Росія виділить Білорусі кредит на $10 млрд

Кошти витратять на будівництво АЕС

Росія виділить Білорусі кредит на $10 млрд
Фото: suyarkov.com

Уряд Росії доручив Мінфіну підписати протокол про виділення Білорусі державного експортного кредиту в розмірі до $10 млрд на будівництво АЕС.

Про це йдеться в розпорядженні кабінету міністрів, опублікованому на порталі правової інформації.

Згідно з документом, Мінфін і МЗС повинні провести переговори з білоруською стороною і після досягнення домовленостей підписати відповідний протокол від імені уряду.

Кошти витратять на фінансування 90% вартості контракту будівництва двоблокової АЕС. Роботи над першим блоком АЕС повинні завершити 2017 року, над другим - 2019 року. Введення в експлуатацію першого енергоблоку заплановане на 2017-2018 роки, другого - 2020 року. Генеральним підрядником виступить російський "Атомбудекспорт", замовником - ДУ "Дирекція будівництва атомної електростанції".

Договір про надання республіці кредиту для фінансування авансових платежів на спорудження Білоруської АЕС був підписаний урядом Білорусі, ВЭБ і Белзовнішекономбанком у середині травня. Рішення про відкриття Білорусі кредитної лінії до $500 млн терміном до 8 років ухвалено наглядовою радою ВЭБ 19 грудня 2013 року.

Білорусь звернулася до Росії з пропозицією побудувати АЕС ще 2009 року. У травні того самого року сторони уклали відповідну міжурядову угоду, а навесні 2011 року - угоду про співпрацю. Станція потужністю 2,4 гігавата буде розташована в Островецькому районі Гродненської області.

Нагадаємо, 16 вересня повідомляли, що Росія виділить Білорусі кредит на $1,5 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram