ГоловнаСуспільствоЖиття

Російські силовики обшукують будинки кримських татар у пошуках "ісламістів", - ЗМІ

Кримські татари - переважно помірні мусульмани і дистанціюються від радикального руху

Російські силовики обшукують будинки кримських татар у пошуках "ісламістів", - ЗМІ
omskpress.ru
Фото: omskpress.ru

Російські силовики все частіше влаштовують обшуки будинків кримських татар на анексованому півострові під приводом нібито "розшуку" послідовників ісламістського руху Хізб ут-Тахрір.

Про це пише німецьке видання Die Welt. Обшуки проводять завжди на світанку, розповідає ZN.UA.

Організацію Хізб ут-Тахрір заборонено в ЄС та Росії, її вважають екстремістською через зв'язок із міжнародним рухом "Брати-мусульмани". Однак в Україні вона була легальною.

Німецьке видання пише, що кримські татари - переважно помірні мусульмани і дистанціюються від радикального руху. Однак наявність ісламістської організації в Криму служить інструментом у руках російських силовиків для утисків, яких самопроголошена кримська влада не припиняє.

Кримські татари розповіли виданню, що життя в Україні "було не найкращим". Але саме проросійські сепаратисти почали переслідувати представників їхнього народу.

Нещодавно самопроголошений прем'єр-міністр Криму Сергій Аксьонов заявив, що Меджлісу кримських татар нібито "не існує", бо організація "не була належно зареєстрована".

Лідерам представницького органу кримських татар Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову заборонили в'їжджати на територію Криму.

"Вони забрали в нас кращих людей", - прокоментував голова Бахчисарайської районної адміністрації Ільмі Умеров.

Кримські татари побоюються, що Росія може знову відібрати в них батьківщину і повторити сталінські репресії, коли тисячі корінних жителів півострова примусово вивезли в Центральну Азію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram