ГоловнаСвіт

Кемерон: вихід Британії з ЄС не розіб'є моє серце

Британський прем'єр пообіцяв знизити податки для жителів Сполученого Королівства

Кемерон: вихід Британії з ЄС не розіб'є моє серце
Кэмерон
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон 30 вересня заявив, що вихід Сполученого Королівства зі складу Євросоюзу "не розіб'є йому серця", оскільки він не дуже прив'язаний до відносин, які "не служать інтересам Британії".

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Я десь у тисячу разів більш впевнений у Сполученому Королівстві, ніж в Євросоюзі", - сказав Кемерон в інтерв'ю на радіо ВВС, коли його запитали про його ставлення до можливого від'єднання Шотландії від Великобританії.

За словами Кемерона, він хотів би, щоб Британія залишалася в реформованому ЄС після нової угоди з Брюсселем, проте підкреслив, що зараз такі відносини не працюють.

Кемерон заявив, що його перевага була для Англії, щоб залишитися в реформованому ЄС після нового поселення з Брюсселем, але сказав, що відносини не працювали. "Це питання прагматизму: що краще для Сполученого Королівства? Як отримати найбільшу вигоду для Британії? Ось у чому я впевнений", - зазначив він.

Раніше цього тижня Кемерон заявив, що готовий виступити проти членства Британії в ЄС, якщо його уряду не вдасться переглянути свої відносини з Брюсселем.

Кемерон вважає, що ЄС має дати Великобританії більше повноважень у сфері контролю над своїми кордонами, в тому числі право обмежувати міграцію з інших країн ЄС. Зараз всі громадяни ЄС мають право безперешкодно жити і працювати на території королівства.

Разом з тим, Кемерон готовий переглянути відносини Лондона з Брюсселем до проведення непоміченого на 2017 референдуму з питання членства Британії в Євросоюз, якщо ЄС реформують.

Крім того, в середу глава британського уряду пообіцяв знизити податки майже для половини населення Британії, якщо його переоберуть на парламентських виборах у 2015 році. Як зазначає Рейтер, таким чином Кемерон сподівається здобути голоси виборців і переорієнтувати дискусію від розколу всередині його партії на питання виходу з ЄС. Вартість цієї обіцянки обійдеться британській скарбниці більш ніж у 7 млрд фунтів ($11,35 млрд).

У разі перемоги Консервативної партії Кемерона на майбутніх парламентських виборах у 2015 році референдум можуть провести вже у 2017 році. Однак існують побоювання, що ініціативу заблокують, якщо більшість голосів отримає ліберально-демократична партія.

Можливість референдуму про членство Великобританії в ЄС обговорювалася ще в 2011 році. Однак тоді законодавці, більшість з яких були лейбористами і ліберальними демократами, відхилили його проведення. При цьому проти проведення референдуму виступав і сам Кемерон, посилаючись на те, що Європа знаходиться у глибокій кризі.

Великобританія приєдналася до ЄС у 1973 році. Але Лондон ніколи не тримав курс на повноцінне злиття з блоком. Так, країна зберегла власну національну валюту і відмовилася входити до Шенгенського безвізового простору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram