ГоловнаПолітика

Ярема виступив проти закону про люстрацію

Норми документа не відповідають Конституції, заявив генпрокурор

Ярема виступив проти закону про люстрацію
Фото: Страница Виталия Яремы на www.facebook.com

Генеральний прокурор Віталій Ярема рекомендував президенту Петру Порошенку не підписувати закон "Про очищення влади" (так званий закон про люстрацію).

"Щодо люстрації, я свою точку зору, і не тільки свою, але і правознавців, які працюють у Генпрокуратурі, виклав у відповідному листі до Адміністрації президента. Ми свою позицію з цього приводу висловили: закон, який сьогодні ухвалила Верховна Рада і підписав голова Ради... в багатьох пунктах не відповідає Конституції України і не відповідає вимогам міжнародного законодавства", - сказав він на прес-конференції, інформує "Інтерфакс-Україна".

За словами Яреми, під цей закон потрапляє близько 1 млн громадян і "порушуються принципи індивідуальної відповідальності".

Генпрокурор переконаний, що якщо цей закон набуде чинності, то він "породить велику кількість звернень до судів, в тому числі до Європейського суду з прав людини".

"Мені здається, що до цього закону слід підійти ретельніше і зваженіше", - сказав він, додавши при цьому, що багато представників судової гілки влади мали пройти люстрацію.

Нагадаємо, закон, ухвалений парламентом 16 вересня, передбачає перевірку чиновників, які обіймали посади за президента Віктора Януковича. Президент Петро Порошенко заявляв, що, швидше за все, підпише закон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram