ГоловнаКультура

"Левіафан" Андрія Звягінцева висунули на "Оскар"

Призер Каннського кінофестивалю потрапив у лонг-лист номінації "Кращий неангломовний фільм"

"Левіафан" Андрія Звягінцева висунули на "Оскар"
Кадр из фильма "Левиафан"
Фото: Lenta.ru

Російський Оскарівський комітет ухвалив рішення висунути фільм "Левіафан" Андрія Звягінцева на "Оскар".

Про це повідомляє агентство ИТАР-ТАСС.

Про результати голосування Оскарівського комітету повідомив його голова, режисер Павло Чухрай. За його словами, висунення від Росії "Левіафана" підтримали одноголосно.

У широкий російський прокат фільм Звягінцева вийде в листопаді, але для того, щоб відповідати правилам Американської Кіноакадемії, фільм упродовж тижня показували в одному з московських кінотеатрів у вересні. Прокат картини у США заплановано на грудень цього року. Дата виходу "Левіафана" на екранах в Україні невідома.

Світова прем'єра фільму Андрія Звягінцева відбулася на Каннському кінофестивалі, де картину було відзначено призом за кращий сценарій. За сюжетом, головний герой (Олексій Серебряков) протистоїть корумпованому меру міста (Роман Мадянов), який хоче відібрати у нього будинок через його вдале розташування. Також у фільмі знялися Олена Лядова та Володимир Вдовиченков.

При цьому режисер не знає, в якій версії "Левіафан" буде представлено американським кіноакадемікам - в оригінальній чи в цензурованій. Для прокату в Росії деякі частини фільму переозвучать - через заборону на матюки відповідні місця в мові героїв будуть озвучені так, щоб матюків не було чути.

Зауважимо, що в п'ятницю з розгляду Оскарівським комітетом свій фільм відкликав Андрій Кончаловський. Його картина "Білі ночі листоноші Олексія Тряпіцина" отримала приз на Венеціанському кінофестивалі. Кончаловський попросив Комітет не розглядати його фільм через його різкі висловлювання з приводу "голлівудізаціі" російського прокату - у зв'язку з цим режисер вважає недоречним боротися за голлівудську премію.

Нагадаємо, що Український Оскарівський комітет висунув на "Оскар" історичну драму Олеся Саніна "Поводир". Як претенденти на потрапляння у лонг-лист від України фігурували призер Каннського кінофестивалю "Плем'я" Мирослава Слабошпицького і дитячий фільм Анатолія Матешка "Трубач".

87-а церемонія вручення премії "Оскар" відбудеться 22 лютого 2015 року в Лос-Анджелесі. Номінантів оголосять 15 січня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram