ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума обмежила частку іноземного капіталу в ЗМІ

Під загрозою можуть опинитися більш як половина російських ЗМІ

Держдума обмежила частку іноземного капіталу в ЗМІ
Госдума
Фото: obozrevatel.com

Держдума ухвалила в другому і третьому читанні законопроект про обмеження участі іноземців у російських ЗМІ.

Про це повідомляє 26 вересня телеканал "Дождь".

Законопроект підтримали 430 депутатів, двоє проголосували проти.

Рішення Держдуми засудив у "Твіттері" відомий своїми опозиційними поглядами депутат від партії "Справедливая Россия" Дмитро Гудков.

У вівторок, 23 вересня, Держдума ухвалила законопроект у першому читанні. Тоді ініціативу підтримали 434 депутати, один проголосував проти.

Поправки внесли минулого тижня депутат від ЛДПР Вадим Дєньгін, депутат від партії "Справедливая Россия" Володимир Парахін і комуніст Денис Вороненко, їх підтримав заступник керівника фракції "Единая Россия" Сергій Железняк. Згідно з документом, іноземна держава, міжнародна організація, іноземна юридична особа і російська юрособа з іноземною участю, іноземний громадянин, особа без громадянства, громадянин Росії з громадянством іншої країни не зможе володіти 20% і більше статутного капіталу ЗМІ. Також передбачається заборонити непряме володіння.

При цьому, як наголошує РИА Новости, дія закону не поширюється на ЗМІ, утворені в рамках міжнародних угод. Як пояснив раніше глава комітету Держдуми з інформаційної політики Леонід Левін (СР), такі ЗМІ, як, наприклад, телерадіокомпанія "Мир" і телерадіокомпанія "Союзное государство России и Белоруссии", виведуть з-під дії закону.

Зараз іноземним акціонерам вже заборонено володіти більш як 50% акцій російських телеканалів і радіостанцій. Якщо поправки ухвалять, під них потраплять понад половину ЗМІ, оскільки багато власників реєструють їх через офшори. Зокрема, як повідомив РИА Новости один із авторів законопроекту Вадим Дєньгін, під дію закону потрапить близько 30 засобів масової інформації, які працюють в Росії. Як приклад він навів такі видання, як Forbes, "Коммерсант", "Ведомости".

Документ має набути чинності з січня 2016 року, разом з тим, до січня 2017 передбачається перехідний період, що дає можливість іноземним акціонерам привести всі корпоративні ланцюжки у відповідність із законодавством. У разі якщо Роскомнадзор отримає відомості про порушення законодавства, він зобов'язаний припиняти діяльність ЗМІ через суд.

У комітеті Держдумі з інформаційної політики неодноразово підкреслювали, що такі норми важливі в умовах сучасної міжнародної ситуації. За словами глави комітету Левіна, цей закон виключає можливість тиску іноземних власників на позиції російських ЗМІ. Левін також вказував на те, що такі норми діють у багатьох країнах. Спікер Держдуми Сергій Наришкін раніше зазначав, що законопроект нібито спрямовано на захист національного суверенітету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram