ГоловнаЕкономікаДержава

Росія "розпечатала" нафтогазовий резерв

Доходи від продажу нафти підуть на покриття бюджетного дефіциту

Росія "розпечатала" нафтогазовий резерв
Фото: livelife92.deviantart.com

Державна дума Росії дозволила спрямовувати кошти з резервних фондів на покриття дефіциту бюджету, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Законопроект про довгострокове бюджетне планування дозволяє з 1 січня 2015 року скеровувати додаткові нафтогазові доходи, призначені для поповнення Резервного фонду, на покриття дефіциту бюджету. Додаткова нафтогазові доходи дозволяють використовувати не тільки на стадії виконання, а й на етапі планування федерального бюджету.

Згідно з "бюджетним правилом", нафтогазові доходи бюджету, що їх одержують понад базову ціну на нафту ($96 за барель), спрямовують у Резервний фонд.

"Ми пропонуємо модифікувати це правило і не накопичувати ці кошти в Резервному фонді, а направляти їх вже на етапі планування на заміщення державних запозичень", - сказав перед цим заступник міністра фінансів РФ Олексій Лавров.

Згідно з проектом федерального бюджету на 2015-2017 роки, протягом цього часу обсяг зовнішніх запозичень щорічно становитиме $7 млрд. При цьому 2015 року обсяг чистих надходжень до бюджету дорівнюватиме $3,69 млрд, решту суми витратять на обслуговування і погашення зовнішнього боргу; 2016 року обсяг чистих надходжень мінфін оцінює в $5 млрд 685,5 і $3 млрд 719,9 млн відповідно.

На думку міністра фінансів Росії Антона Сілуанова, в разі зниження цін на нафту резервні фонди країни можуть вичерпатися за два роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram