ГоловнаПолітика

Україна, Польща і Литва створили спільну військову бригаду

"ЛитПолУкрбриг" використовуватиметься для участі в операціях під егідою ООН, НАТО та ЄС

Україна, Польща і Литва створили спільну військову бригаду
Фото: Макс Левин

У Варшаві в п'ятницю підписано угоду про створення багатонаціональної польсько-литовсько-української бригади "ЛитПолУкрбриг".

Документ у президентському палаці "Бельведер" підписали міністри оборони України, Польщі та Литви Валерій Гелетей, Томаш Сємоняк і Юозас Олекас, повідомляє Укрінформ.

"Підписання угоди є нашим внеском у безпеку регіону", - зазначив перед підписанням президент Польщі Броніслав Коморовський. Він висловив жаль з приводу того, що угоду не підписано раніше і тепер потрібно буде надолужити згаяний час.

За словами Коморовського, створення з'єднання дозволить передати досвід Збройним силам України. "Хочемо допомогти Україні налаштуватися на модернізацію армії - Ред.) ", - повідомив глава польської держави.

Очікується, що "ЛитПолУкрбриг" використовуватиметься для участі в операціях під егідою ООН, НАТО та ЄС. Головними завданнями бригади буде участь у міжнародних зусиллях із забезпечення миру, поглиблення регіонального співробітництва у військовій галузі та закладення основи для створення на базі бригади бойової групи ЄС.

Штаб бригади буде розміщуватися в Любліні. Повної оперативної готовності "ЛитПолУкрбриг" має досягти через два роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram