ГоловнаПолітика

Турчинов про голосування за особливий статус Донбасу: я жоднх процедур не порушував

Закритість цього голосування спікер парламенту пояснив бажанням запобігти спекуляції

Турчинов про голосування за особливий статус Донбасу: я жоднх процедур не порушував
Архив
Фото: Макс Левин

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов заперечує порушення регламенту парламенту під час розгляду законів, що передбачають встановлення особливого статусу для деяких районів і звільнення від кримінальної відповідальності членів бандитських формувань і сепаратистів Донецької та Луганської областей. Про це він сказав на брифінгу.

"Я жодних процедур не порушував", - сказав він.

При цьому Турчинов зазначив, що регламент парламенту передбачає можливість проведення засідань парламенту в закритому режимі, а закритість голосування за ці законопроекти пояснив бажанням запобігти спекуляції.

Нагадаємо, у вівторок, 16 вересня Верховна Рада на закритому засіданні ухвалила президентські законопроекти №5081 і 5082. Згідно з ухваленими документами, учасники збройних формувань і самопроголошених органів Донецької та Луганської областей, що протидіяли проведенню антитерористичної операції (АТО), звільняються від кримінальної відповідальності, якщо вони добровільно здали зброю, звільнили заручників і захоплені будівлі, про що подали відповідну заяву до органів досудового розслідування.

Крім того, райони Донецької і Луганської областей отримують особливий статус на 3 роки. На території цих районів рішенням міських, селищних, сільських рад створюються загони народної міліції, координація їх діяльності здійснюється головою місцевої ради.

Деякі депутати стверджують, що закрите голосування в Раді сфальсифікували. За словами депутатів, в момент голосування табло системи "Рада" було вимкненим. Таким чином, незрозуміло, скільки саме людей висловилися на підтримку президентських ініціатив. Депутати впевнені, що це фальсифікація.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram