ГоловнаПолітика

Наступною ціллю Росії може стати Нагорний Карабах, - ЗМІ

Останнім часом Москва почала загострювати давній конфлікт між Вірменією й Азербайджаном

Наступною ціллю Росії може стати Нагорний Карабах, - ЗМІ

Нагорний Карабах може стати наступною територією, яку, можливо, захопить Російська Федерація.

Про це йдеться в статті Бренди Шаффер, опублікованій The New York Times.

"Після розпаду Радянського Союзу 1991 року Москва постійно підтримувала сепаратистів у державах, що межують із Росією, щоб змусити їх підкорятися її диктату. Останній такий випадок був на Південному Кавказі", - пише Шаффер.

На думку журналістки, останнім часом Москва почала загострювати давній конфлікт між Вірменією й Азербайджаном, граючи роль миротворця для обох держав.

Першого тижня серпня повідомляли, що 40 вірменських і азербайджанських солдатів убито під час запеклих боїв поблизу кордону.

Конфлікт між Вірменією й Азербайджаном не новий. З 1992 року по 1994 рік тривала війна за те, яка з колишніх радянських республік отримає контроль над автономною областю Нагорний Карабах.

"Конфлікт часто називають "етнічним", але Москва підживлює ворожість", - вважає Шаффер.

Війна 1992-1994 років закінчилася тим, що контроль над Нагорним Карабахом отримали вірменські збройні сили, серед яких була велика кількість російських військових.

За словами журналіста, Росія знайшла спосіб не дати згаснути цьому конфлікту.

"Невирішений конфлікт - "заморожений конфлікт", як Росія називає це - виправдовує введення російських військ на територію конфлікту, щоб стримувати обидві сторони. Після введення російських військ жодна зі сторін не може тісно співпрацювати із Заходом, не побоюючись відплати з боку Москви", - констатує журналістка.

Крім того, дестабілізація ситуації на Південному Кавказі може також перешкодити будівництву величезного газопроводу, проект якого схвалили у грудні минулого року і який допоміг би зменшити залежність Європи від російського палива.

"Нагорний Карабах, яким би він не був далеким, стане наступним фронтом, де Росія буде докладати зусиль для відновлення втраченої імперії", - впевнена Шаффер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram