ГоловнаСвіт

Коморовський порівняв вторгнення РФ в Україну з подіями 1939

Польський лідер вважає, що часи "мирного дивіденду" після закінчення "холодної війни" закінчилися

Коморовський порівняв вторгнення РФ в Україну з подіями 1939
Бронислав Коморовский в Берлине
Фото: EPA/UPG

Президент Польщі Броніслав Коморовський, виступаючи в Берліні з промовою в пам'ять про початок Другої світової війни, порівняв вторгнення Росії в Україні з націоналістичною ідеологією Німеччини 1930-х років і закликав Захід виступити проти Москви.

Про це 10 вересня повідомляє агентство Рейтер.

"Ми є свідками відродження націоналістичної ідеології, яка порушує права людини і міжнародне право під прикриттям гуманітарних гасел про захист меншин", - заявив Коморовський, виступаючи в нижній палаті Бундестагу в середу.

"Ми дуже добре знаємо про це з 1930-х років", - сказав президент у своєму зверненні з нагоди 75-річчя початку війни після вторгнення нацистів до Польщі, критикуючи дії Росії в Україні.

Серед присутніх в будівлі парламенту були канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Йоахім Гаук, колишній дисидент зі Східної Німеччини, який минулого тижня, виступаючи у Польщі, сказав, що Росія "де-факто припинила" партнерство з Європою, що почалося після падіння Берлінської стіни в 1989 році.

"Часи "мирного дивіденду" після закінчення "холодної війни" закінчилися", - сказав Коморовський, затятий критик насильницької анексії Криму Росією і підтримки, яку Москва надає проросійським військам на сході України.

Також Коморовський заявив, що вітає рішення НАТО про посилення захисту держав-членів у Східній Європі, зокрема - Польщі та країн Балтії, які остерігаються агресії з боку Росії. Разом з тим, він підкреслив, що скептично ставиться до ідеї дотримуватися угоди з Росією про нерозміщення військ НАТО на сході Європи.

"Ми не повинні дозволити пов'язати наші руки зобов'язаннями перед третіми особами, які не виконують свої власні зобов'язання", - підкреслив польський президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram