ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про санкції

Документом дозволено вводити обмежувальні заходи проти РФ

Порошенко підписав закон про санкції
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав закон про перелік санкцій, які може ввести Україна.

Законопроект №4453а, як повідомлено на сайті парламенту, надійшов до Ради із підписом Президента.

Відповідно до закону, спеціальні економічні й інші обмежувальні заходи (санкції) можуть застосовуватися з метою захисту національних інтересів, безпеки, суверенітету, територіальної цілісності й економічної самостійності України.

Санкції можуть застосовуватися Україною до іноземної держави, юридичної або фізичної особи - нерезидента, а також до юридичних і фізичних осіб, які перебувають під їхнім контролем.

Підставами для введення санкцій будуть дії іноземної держави, юр- або фізособи, резолюції Генеральної асамблеї та Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй, рішення та регламенти Ради Європейського Союзу, факти порушень Декларації прав людини, статуту ООН.

До санкцій належать заморожування активів, заборона діяльності суб'єктів підприємництва на території України, заборона користування радіочастотним ресурсом, Інтернетом та іншими видами зв'язку, заборона участі в приватизації, заборона користування ліцензіями, введення повної або часткової заборони на транзит усіх видів ресурсів.

Також законом передбачено можливість введення спеціальних економічних заходів, таких як: процедури ліцензування та квотування, проведення спеціальних видів перевірок фінансових операцій, зупинка фінансових операцій. Крім того, передбачаються такі види санкцій, як заборона на в'їзд і пересування.

Україна може припиняти дію торгових договорів, спільних проектів і промислових програм в окремих сферах, зокрема у сфері безпеки та оборони.

Крім того, до санкцій належать заборона на передачу технологій і прав на об'єкти інтелектуальної власності, припинення культурних обмінів, наукового співробітництва, освітніх і спортивних контактів, розважальних програм з іноземними державами та іноземними юридичними особами.

Також у список санкцій входять заборона діяльності партій, рухів та інших громадських і релігійних організацій, позбавлення державних нагород України.

До обмежень також зараховано повну або часткову заборону укладення правових актів, що стосуються цінних паперів, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції; заборона торгових операцій; обмеження та заборона всіх видів фінансових розрахунків.

Рішення про введення санкцій ухвалюватиме Рада національної безпеки і оборони за поданням Президента, уряду, Служби безпеки України або Національного банку України, а набуватимуть вони чинності за указом Президента.

При цьому якщо санкції стосуватимуться іноземної держави або невизначеного переліку осіб, то указ Президента муситиме схвалити Рада.

Нагадаємо, законопроект про санкції парламент ухвалив іще 14 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram