ГоловнаЕкономікаДержава

WSJ: під санкції ЄС підпадуть три головні нафтові компанії Росії

Газова сфера залишиться недоторканою

WSJ: під санкції ЄС підпадуть три головні нафтові компанії Росії
Фото: www.gazeta.ru

Нові санкції Євросоюзу проти Росії передбачають збільшення кількості російських компаній, які не зможуть запозичувати кошти на ринках капіталу.

Як пише The Wall Street Journal, посилаючись на документ із проектом санкцій, до списку санкцій увійдуть три основні державні нафтові компанії РФ: "Газпром нефть", "Транснефть" і "Роснефть". Їм заборонять брати позики в ЄС з терміном погашення більш ніж 30 днів.

Для п'яти банків, контрольованих державою, яким зараз заборонено працювати з європейськими позиковими інструментами з терміном погашення понад 90 днів, цей термін скоротять до 30 днів. Йдеться про кредитні установи, проти яких ЄС увів санкції наприкінці липня, це: Сбербанк, Россельхозбанк, Газпромбанк, Внешэкономбанк і ВТБ.

Окрім того, буде заборонено залучати кошти на фінансових ринках ЄС таким компаніям оборонного сектору РФ, як "Оборонпром", Об'єднана авіабудівна корпорація (ОАК) і Уралвагонзавод.

Санкції також забороняють укладати нові контракти на послуги, необхідні для глибоководної розвідки та видобутку нафти, проектів в Арктиці, проектів видобутку сланцевої нафти.

Вводяться обмеження і стосовно дев'яти компаній, що надають послуги для російських військових. Санкції передбачають заборону на продаж їм технологій подвійного призначення. Відповідний список включає в себе виробника електронно-оптичного устаткування ВАТ "Сириус", машинобудівне підприємство ВАТ "Станкоинструмент", а також виробника стрілецької зброї ВАТ "Калашников".

Видання зазначає, що під санкції ЄС підпадають російські нафтові компанії, проте залишаються незачепленими виробники й експортери газу, які здійснюють постачання енергоносіїв у європейські країни. Також залишаються деякі послаблення для експорту, призначеного для російської космічної промисловості та цивільної ядерної галузі.

Нагадаємо, раніше Євросоюз узгодив нові санкції проти Росії, але відклав їх прийняття до понеділка, 8 вересня. Передбачають, що рішення про санкції ухвалять з урахуванням дотримання угоди про перемир'я, а також залежно від політики Росії щодо України. Голова Європейської ради Херман ван Ромпей у неділю, 7 вересня, заявив, що Євросоюз "готовий переглянути" рішення про введення нових санкцій проти Росії, якщо в Україні буде дотримуватися перемир'я між сепаратистами і київською владою.

Окрім того, стало відомо, що в розширений чорний список Євросоюзу потраплять російські чиновники, олігархи, а також представники керівництва Криму і ДНР з ЛНР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram