ГоловнаСуспільствоОсвіта

Сьогодні набув чинності закон "Про вищу освіту"

Закон скасовує вчений ступінь кандидата наук і встановлює п'ять ступенів, яких готуватимуть виші

У суботу, 6 вересня, набув чинності Закон України "Про вищу освіту", прийнятий парламентом у липні цього року. Закон опублікований у газеті "Голос України" місяць тому, 6 серпня, і набув чинності через місяць після публікації.

Новий закон визначає п'ять ступенів, підготовку яких тепер зможуть здійснювати вищі навчальні заклади: молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії та доктор наук. При цьому ступінь кандидата наук буде прирівняно до ступеня доктора філософії, а спеціаліста - до магістра.

На сайті Міносвіти перераховують усі основні нововведення Закону України "Про вищу освіту".

1. Буде створено окремий колегіальний орган - Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти.

2. Істотно буде посилено антиплагіатні норми і відповідальність за них (обов'язкове оприлюднення наукових робіт).

3. Буде створюватися новий механізм виборів ректорів вищих навчальних закладів (участь усього викладацького складу та збільшення у відповідній пропорції (не більш як 15%) кількість студентів, які братимуть участь у голосуванні). Заплановано, що вибори відбуватимуться в один тур за системою "перехідного голосу".

4. Для ректорів, деканів і завідувачів кафедр передбачено обмеження перебування на посаді - не більше двох термінів (5+5).

5. Усі вищі навчальні заклади отримають право остаточного присудження вчених ступенів (у Нацагентства залишається питання акредитації спецрад та розгляд апеляцій на їх рішення).

6. Державні виші зможуть розміщувати власні надходження від своєї освітньої, наукової та навчально-виробничої діяльності на рахунках установ державних банків.

7. Зменшено кількість годин навчального навантаження викладачів на одну ставку з 900 до 600 год. Зменшено навантаження на студентів - кількість годин в одному кредиті змінено з 36 на 30.

8. З 2016 року запроваджуватиметься новий механізм електронного вступу до вишів і автоматичного розміщення місць державного замовлення.

9. Створено умови для збільшення мобільності студентів і викладачів.

10. Протягом визначеного в законопроекті перехідного періоду з системи вищої освіти вилучено рівень молодшого спеціаліста та введено ступінь молодшого бакалавра як скорочений цикл підготовки бакалаврів. Законом також скасовується ступінь кандидата наук, зате вводяться такі ступені вищої освіти: молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії, доктор наук. При цьому ступінь доктора філософії присуджується спеціалізованою вищою радою навчального закладу або наукової установи у разі успішного виконання відповідної наукової програми і публічного захисту дисертації. Також для отримання ступеня доктора наук необхідно захистити дисертацію.

Як повідомлялося, у серпні Президент Петро Порошенко підписав Закон України "Про вищу освіту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram